Kalev Vilgats: Kas Päts igasse parki?

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev Vilgats
Kalev Vilgats Foto: PP

Ajaloolane Magnus Ilmjärv nimetas kavatsust püstitada Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks president Konstantin Pätsile Tallinna Toompeale Komandandi aeda mälestusmärk poliitiliseks aktsiooniks. Kui palju selle ümmarguse daatumi puhul Pätsile sambaid seatakse, pole veel teada.

Pärnus tahetakse skulptuuriks valada kõik Päästekomitee liikmed ja iseseisvusmanifesti avalikkuses esmaettelugeja Hugo Kuusner. Nende puhul on mul kõige rohkem kahju Konstantin Konikust, kellel Päästekomitee liikmena polnud riigi loomisel ega pärast seda Pärnuga eriti pistmist. Ülejäänud meestel on ühine poeglaste gümnaasium, mille ajaloolise hoone esiküljele rohealale seda taiest kavandatakse.

Siinkohal peaks meenutama, et Pätsil juba on üks rahva algatuse, annetuste ja ühiskondliku tööga püstitatud mälestusmärk Tahkurannas. Sinna on inimesed panustanud kahel korral: Pätsi eluajal ja siis, kui tähist taastati. Mõlemad olid tõeliselt rahvuslikud aktsioonid, kui lugeda nende aegade ajalehti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles