Hans Soll: Valutut sündi suurele Tori vallale

Hans Soll
, pensionär ja torilane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hans Soll.
Hans Soll. Foto: PP

Ajalooline veetee Pärnu, Navesti, Halliste ja Raudna jõgi, Viljandi järv, Tänassilma jõgi, Võrtsjärv, Suur-Emajõgi teeb otselõike pärast praegust Tori alevit minu sünnikohas Levi külas. Selle paari aastatuhande taguse jõesängi lõik algab Tanikoha–Saksala ojast ja lõpeb Kopli aasaga.

Praegusest Levi külast mahub kolmveerand otseks lõigatud jõekääru. Kadunud sängiase läbib kaheksat karjamaad. Kõige kuivemal suvelgi on seal kohati põlvini vesi, külmal ajal aga ohutu uisutamiskoht külalastele.

Tuntud omaaegne kodu-uurija Mihkel Tilk, Kooli talu järgi Kooli Mihkel, hiljem Viira koolijuhataja ja minu isa noorpõlvesõber, ütleb oma Levi küla talude uuringus, et küla keskele, kunagise jõesängi liivasaarele jääb männitukk lagedama alaga, mis oli valgetel suveöödel haldjate tantsuplats ja olevat kaetud kassikäppade vaibaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles