Kodanikupäeva konkursil hiilgas Häädemeeste kooli õpilane

Hele-Kai Valtenberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Häädemeeste kooli abiturient Jass Juuremaa (vasakul) ja Integratsiooni ja Migratsiooni sihtasutus Meie Inimesed juhataja Dmitri Burnašev.
Häädemeeste kooli abiturient Jass Juuremaa (vasakul) ja Integratsiooni ja Migratsiooni sihtasutus Meie Inimesed juhataja Dmitri Burnašev. Foto: Erakogu.

Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutus Meie Inimesed (MISA) jagas riigikogus autasusid 2016. aasta kodanikupäeva e-viktoriini edukamatele sooritajatele ja esseekonkursi võitjatele. Eestikeelsete üldhariduskoolide gümnaasiumiõpilaste arvestuses oli parim Jass Juuremaa Häädemeeste keskkoolist.

MISA kodanikuhariduse valdkonnajuht Toivo Sikk sõnas sihtasutuse pressiteates, et selle aasta esseekonkursi kirjutajad said asetada end rolli, kus nad end praeguses Eestis näevad. Esseed kirjutati teemal "Eesti Vabariigi 100. aastapäev – kas olen külaline või sünnipäevalaps?".

"Veerand esseekonkursil osalejatest nägi end sünnipäevalapsena, põhjendades oma valikut sellega, et Eesti kodanikuna ei saa nad teisiti end ette kujutadagi. Suurem jagu noori soovis aga jääda külalisteks, kes tunnevad Eesti Vabariigi juubelil heameelt ja uhkust riigi saavutuste üle," tutvustas Sikk noorte mõtteid.

"Kodanikupäeva viktoriini tegijate arv sõltub suuresti ühiskonnaõpetuse õpetajate pealehakkamisest ja innustamisest, kuid ka osalejate püsivusest. Hea meel on selle üle, et paljud õpetajad näevad kodanikupäeva viktoriinis võimalust muuta laste õppetöö põnevamaks, viktoriini tegemise eest pannakse vastavalt tulemusele ka hindeid," selgitas Sikk.

Kodanikupäeva esseekonkursil ja e-viktoriinis edukalt osalenud Häädemeeste keskkooli õpilast Jass Juuremaad innustas kodanikupäeva esseekonkursil osalema huvitav teema.

"Selle aasta teema üle oli võimalik arutleda mitmest vaatenurgast lähtuvalt, mis andis mulle vabad käed oma mõtete avaldamiseks. Samuti puudutab selle aasta esseekonkursi teema iga eestlast, kuna peagi tuleb Eesti Vabariigi 100. aastapäev," selgitas Juuremaa.

Kodanikupäeva e-viktoriinis innustas teda osalema ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse õpetaja Eve Pajuväli. "Ma huvitun poliitikast ja kodanikuühiskonnast, seega andis viktoriinis osalemine hea võimaluse oma teadmised proovile panna," lisas Juuremaa.

Tänavuse kodanikupäeva viktoriini lahendas 7386 õpilast. 5.–6. klassi viktoriini küsimused koostasid vanemad õpilased nii eesti kui vene keeles. Eestikeelse viktoriini lahendasid 1570 ja venekeelse 757 õpilast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles