Erootilisi faile levitada ähvardanud mees nõudis naistelt raha (3)

Lauri Habakuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutikasutaja. Pilt on illustratiivne
Arvutikasutaja. Pilt on illustratiivne Foto: SCANPIX

Pärnu maakohus mõistis eelmisel nädalal jõustunud otsusega üldmenetluses kuus aastat vangistust 37aastasele Margusele, kes nõudis kuuelt naiselt raha, ähvardades mittemaksmise korral levitada neid kujutavaid erootilisi fotosid või videoid.

Esiti peab mees trellide taga istuma siiski pool aastat. Ülejäänud karistust ei pöörata täitmisele, kui Margus ei pane viie aasta pikkuse katseaja jooksul toime uut kuritegu.

Lääne ringkonnaprokuratuuri pressinõuniku Annely Ermi sõnutsi otsis varikontot kasutanud Margus naistega interneti suhtlusportaalides kontakti. Seejärel veenis ta, et nad teeksid endast erootilisi pilte või videoid ja saadaksid talle. Kui naised tegid, mis palutud, nõudis võõras neilt raha, küsides 500–1000eurost summat.

Raha tema pangakontole kandmata jätmise korral lubas Margus saata pildid või videod naisega lävivatele inimestele: perele, tuttavatele, sugulastele, sõpradele ja tööandjale, aga ka lastele ja nende sõpradele.

Väljapressijale kandsid ähvarduse täideviimise kartuses raha neli naist. Kohus rahuldas naiste tsiviilhagid ja nõudis Marguselt nende kasuks välja kokku 2350 eurot.

Riigituludesse peab süüdimõistetu maksma sunniraha ja riigi õigusabi eest veidi üle 2000 euro.

Prokurör Elle Keeman rõhutas, et enamasti saab end ise interneti vahendusel kuritegusid toime panevate inimeste eest kaitsta, mõeldes hoolega, mida veebis avaldada.

Keeman toonitas, et inimene ei peaks olema internetis usaldavam kui muidu. "Alati tasub uurida suhtluspartneri tausta," lausus prokurör. "Kindlasti ei tohiks avaldada delikaatseid andmeid või fotosid inimesele, keda sa päriselt ei tunne."

Lääne ringkonnaprokuratuur süüdistas Margust karistusseadustiku niisuguse paragrahvi alusel, mis käsitleb väljapressimist, kui selle on pannud toime varem süüteoga vara endale võtnud inimene. Kohus võinuks karistada selle eest nelja- kuni kaheteistaastase vangistusega.

Samas süüasjas mõistis kohus Marguse süüdi varguses ja omastamises. Mõlema seadusrikkumise eest määras kohus talle pool aastat vangistust, kuid luges kergemad karistused kaetuks väljapressimise eest saadud raskema karistusega.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles