Kihlepa kandis taastub seakasvatus

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Annus.
Priit Annus. Foto: PP

Audru valda paarisaja elanikuga Kihlepa külla plaanib OÜ Paadremaa Piim rajada sigala, kus on 2800 nuumikukohta.

Suurmajandi Audru sovhoosi aegsest veiselaudakompleksist ümberehitatav sigala jääb külakeskusest eemale Kärbu–Kõima tee äärde.

Kunagise lauda rekonstrueerimise plaani järgi peetakse nuumikuid sügavallapanul täisbetoonpõrandal neljas sektsioonis, millest igaühes on 14 ligi 50kohalist sulgu. Aastane kavandatud tootmisvõimsus on 8960 nuumikut, põrsaid osaühing Kihlepas ei kasvata.

Ettevõtja on esitanud keskkonnaametile keskkonnakompleksloa taotluse. Keskkonnaameti Pärnu-Viljandi regiooni keskkonnakorralduse spetsialist Mati Kass ütles eile, et kirjalikke ettepanekuid sigala ehitamise kohta neile esitatud ei ole ning selgitust küsivaid kõnesid on olnud üks.

Audru valla keskkonna- ja maanõunik Priit Annus (pildil) rääkis, et Kihlepa küla elanikega on vallavalitsus ja rajatava sigala omanikud pidanud kaks kohtumiskoosolekut ning rajatisele pole kohapeal vastuseisu.

“Öeldi, et lõpuks ometi saab üks ahervare korda,” mainis Annus.

Loomapidamisega kaasnev haisuhirm on miinimumi viidud Kihlepa sigalakompleksi juurde tahkesõnnikuhoidla ehitamisega. Annuse jutu järgi ei teki seal sellist spetsiifilist ja intensiivset haisu nagu lägahoidlates. Selle arvamuse kinnituseks on vallavalitsuse esindajate tutvumine Alatskivile ehitatud samasuguse tahkesõnnikuhoidlaga sigalaga.

Pärnumaa üks nüüdisaegsemaid, 6000kohaline seafarm ehitati 2004. aastal Koonga valda Lõpe külla, kus põllumajandustootmisega tegeleb OÜ Lõpe Agro. Lõpe sigalad põhinevad lägatehnoloogial ega ole võrreldavad Audru valda kavandatava sügavallapanusigalaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles