Väino Linde: sookvootide rakendamine oleks põhiseadusega vastuolus

Väino Linde
, riigikogu liige (Reformierakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väino Linde
Väino Linde Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti väitlusseltsi ja parnupostimees.ee korraldatud on-line-väitlusel osalenud Väino Lnde lõppsõna.

Meie soolise võrdõiguslikkuse seadus näeb soolise võrdõiguslikkuse edendamiseks erimeetmete kasutamise võimalusi. Teatud juhtudel võib praegugi eelistada mõnes eluvaldkonnas üht alaesindatud sugu teisele. Ka peab näiteks tööandja võtma eri ametikohtadele võimalikult võrdsel määral naisi ja mehi ning tagama neile edutamisel võrdse kohtlemise. Aga seadusega kehtestatavate jäikade sookvootide rakendamise võimalusest pole sõnagi, sest see oleks siiski meie põhiseadusega vastuolus.

Eestis on eluvaldkondi, kus on naiste üleesindatus, aga on neidki, kus mehi enamuses. On see alati siis nii paha? Kindlasti võib ja tuleb muuta ühiskonna hoiakuid, et naisi poliitikas rohkem oleks, aga see on aeganõudev protsess. Väga naiivne oleks arvata, et ühe kvoote kehtestava seadusega saame kõik sisuliselt tasakaalu viia. Selleks on vaja hoopis aeganõudvamat protsessi. Usun, et võimalusel on valimisnimekirjade koostamisel tulevikus tõesti rohkem soolist tasakaalu. See on demokraatiaga kooskõlas, sest viimase sõna ütleks sel juhul ikkagi valija, mis soost kandidaadi poolt ta oma hääle annab.

Lõpetuseks tsiteerin seekord meest. Postimehe ajakirjanik Priit Pullerits on öelnud, et kvoodid, ükskõik kui heade kavatsustega, on alati vägivaldsed. Need võivad edutada sadat naist või tuhandet naist, ent nad ei suuda endas muuta majanduslikku dünaamikat, millest võiks kasu lõigata enamik naisi.

Tänan oma oponenti, tänan tänase debati organiseerijaid ja muidugi aktiivseid lugejaid. Teiega oli tore ja huvitav!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles