Orisselja Reet tõmbab lõõtsa ja sehkendab kivilaevadega

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna lõõtsaklubi lõpetab hooaja tavakohaselt Kihnus, pärimusmuusik Reet Laos on nendega mänginud kõrgkooliõpingutest saadik.
Tallinna lõõtsaklubi lõpetab hooaja tavakohaselt Kihnus, pärimusmuusik Reet Laos on nendega mänginud kõrgkooliõpingutest saadik. Foto: Silvia Paluoja

Orisselja Reeda pruunid silmad löövad veel rohkem särama, kui ta räägib vaarisast Mäe Tanilist, kes oli hinnatud ja osav laevameister, kelle juhendamisel valmis Kihnus ja mandril üle 40 laeva.

Pärisnimega Taniel Laasen olevat öelnud, et “kui mia viel numbrisi kua tunnõks, siis ehitäks paelu paramad laevad valmis”, aga numbrite tundmisega oli tal anne omast käest ja suurim laev, mille Mäe Tanil ehitas, oli kolmemastiline Makarius.

Kui Reet oli väike, vaatas ta vanaema Mariaga pildikasti ja memm pajatas, kes on fotodel ja kuidas laevadega veeti kive Pärnu, Tallinna, Riiga ehitustele, sadamatele, teedele. Rääkis, kui rasket tööd kivivedu nõudis. Teada on, et aastatel 1850–1950 vedasid kihnlased oma laevadega ligemale kaks ja pool miljonit tonni kive.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles