Algas turteltuvi aasta

Teele Talve
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaelus-turteltuvi
Kaelus-turteltuvi Foto: Arne Ader

Eesti ornitoloogiaühing valis 2017. aasta linnuks turteltuvi. Eestis pesitseb nende pere kaks liiki: turteltuvi ja kaelus-turteltuvi.

"Turteltuvi ja kaelus-turteltuvi on kaks kõige vähem uuritud linnuliiki Eestis. Pealegi on turteltuvide arvukus viimastel kümnenditel märgatavalt kahanenud nii meil kui mujal Euroopas. Seepärast soovime neid liike inimestele tuttavamaks teha ja loodusvaatlejate abiga neist rohkem teada saada," selgitas tuviaasta eestvedaja Jaanus Elts.

Alanud tuviaastal korraldatakse armastusluule-, joonistus- ja postkaardikonkurss, loodusõhtud. Oodata on turteltuvisid ja teisi meie tuvisid tutvustavaid artikleid ning raadio- ja telesaateid.

14. veebruaril ilmub traditsiooniline aasta linnu postmark.

"Turteltuvide uurimiseks on kavas neid märgistada, et parandada teadmisi nende leviku, arvukuse ja elupaigakasutuse kohta," rääkis Elts ja lisas, et kõigist kohatud turteltuvidest palutakse teada anda selleks loodud veebirakenduse abil, mida saab kasutada nii aasta linnu kodulehel kui nutiseadmetes.

Turteltuvide, teiste meie tuvide ja kavandatavate tegevuste kohta saab lähemalt lugeda aasta linnu kodulehelt www.eoy.ee/turteltuvi.

Eesti ornitoloogiaühing valib aasta lindu 1995. aastast. Turteltuvi on järjekorras 23. Aasta linnu valimise eesmärk on tutvustada avalikkusele üht Eestis esinevat linnuliiki või liigirühma, kaasata loodushuvilisi selle liigi uurimisse ja kaitsmisse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles