Galerii: Pärnu Alevi kalmistul meenutati vabadussõda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kell 10.30 möödus 97 aastat vaherahu kehtima hakkamisest vabadussõjas. Sel puhul oli Pärnu Alevi kalmistule vabadussõja mälestusmärgi juurde kogunenud sõjas langenuid mälestama paarkümmend inimest.

Pärast Kaitseliidu Pärnumaa maleva kaplani kapten Eduard Kakko päevakohast sissejuhatust ja palvet asetasid mälestusmärgi jalamile pärja maavanem Kalev Kaljuste, linnapea Romek Kosenkranius, Pärnumaa kaitseliitlaste ja Naiskodukaitse ja Eesti lipu seltsi esindajad, samuti Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna Pärnumaa ringkonna juhatuse esimees Helle Kullerkupp.

"Kui võtame ennast kokku, suudame võita kui tahes suure vaenuväe," ütles linnapea Kosenkranius.

Vabadusvõitleja Tiit Madisson lisas: "Vabadussõda on ainus sõda, mille oleme võitnud, sest võitlesime oma iseseisvuse ja riigi eest."

Kõik sõnavõtjad toonitasid vajadust praegusel keerulisel ajal ühte hoida, jättes kõrvale erimeelsused ja omavahelised nägelused.

Vaherahu vabadussõjas lõpetas rinnetel vaenutegevuse ja andis võimaluse alustada keerulisi rahuläbirääkimisi Eesti Vabariigi ja Nõukogude Venemaa vahel. Kõnelused päädisid Tartu rahu sõlmimisega 2. veebruaril 1920.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles