Päästjad külastavad tulekahjude ennetuseks kodusid

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästjad külastavad tuleõnnetuste ennetamiseks kodusid.
Päästjad külastavad tuleõnnetuste ennetamiseks kodusid. Foto: Urmas Luik

Külmade ilmade tõttu ja tuleõnnetuste ennetamiseks külastavad eelseisvatel õhtupoolikutel päästjad Pärnumaa inimeste kodusid. Eesmärk on vaadata pererahvaga üle kodu tuleohtlikud kohad, tuletada silmast silma meelde suitsuanduri vajalikkus ja õiged kütmisvõtted.

"Kindlasti ei pea keegi külastusi pelgama, pigem tuleks päästjaid oodata ja nad hea meelega tuppa lubada," sõnas Lääne päästekeskuse pressiesindaja Kristi Kais. "Päästeametis töötavad inimesed teavad kõige paremini tuleõnnetuste põhjusi ja oskavad anda kiiret nõu nende vältimiseks."

Ilmateenistuste andmetel algab tänasest vähemalt nädal aega kestev külmaperiood. Päästeameti kogemus on näidanud, et külmakraadide kasvades suureneb hüppeliselt tulekahjude ja tules hukkunute arv. Mullu jättis tuleõnnetustes jaanuari kolme nädalaga Eestis elu 11 inimest ehk ligemale kolmandik kogu aasta hukkunutest.

Päästeameti peadirektori asetäitja Tauno Suurkivi sõnade kohaselt teab päästeamet, kus külmade ilmadega suureneb traagiliste tulekahjude hulk, ja paigutab sinna ümber päästeressursi. "Kahe meeskonnaga komandode ressursi ümberpaigutamine on esmane ja uudne lähenemine. Kriitilisel ajal on meeskonnad valmisolekus nii komandos kui  suurema ohuga piirkondades kohapeal – inimestele ja õnnetustele lähemal," selgitas Suurkivi.

Traagiliste tagajärgedega õnnetusi saab vältida igaüks, kutsudes üles ja abistades oma lähedasi ja naabreid juhinduma järgnevatest päästeameti soovitustest.

Päästeameti soovitused eelseisvaks külmaperioodiks

Hoiduge ülekütmisest

Külmad ilmad sunnivad ahje, pliite ja kaminaid tavalisest rohkem kütma. Kütmisel soovitame järgida põhimõtet: korraga vähem, aga sagedamini. Ahju, pliidi ja kamina läheduses ei tohi olla mööblit, vaipu, küttepuid, pappkarpe ega muid kergesti süttivaid esemeid. Hoolega peab jälgima, et siibrit ei suletaks liiga vara. Kui lisasoojuse saamiseks on vaja kasutada elektriradiaatoreid või soojapuhureid, tuleb seda teha mõistlikult, et elektrisüsteemi mitte üle koormata. Soojapuhureid ega radiaatoreid ei tohi riideesemetega kinni katta.

Hoiduge toas suitsetamisest

Külma ilmaga veedavad inimesed rohkem aega toas. Päästeamet paneb südamele, et suitsetamine rõdul ja toas on eluohtlik, eriti veel voodis. Möödunud aasta jaanuari 11 hukkunust poole moodustasid voodissuitsetajad.

Hoiduge lahtise tule kasutamisest torude sulatamisel

Korralikult soojustamata torude jäätumine on külmade tulekul sage probleem. Selle vältimiseks tuleb torustikud katta lisaisolatsiooniga. Mingil juhul ei tohi torusid sulatada lahtise tule, näiteks leeklambiga. Selle asemel on soovitav kasutada soojakaableid või järelevalve all soojapuhurit.

Kontrollige suitsuanduri korrasolekut

Elusid päästab ainult töökorras suitsuandur. Proovige, kas teie kodu suitsuandur töötab. Vajadusel vahetage patarei ja pühkige andurilt tolm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles