Uuel 50eurosel on läbipaistev portreeaken

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue 50eurose rahatähe esikülg.
Uue 50eurose rahatähe esikülg. Foto: Euroopa Keskpank

Eesti Pank soovitab varakult tutvust teha 4. aprillist käibele lastavate uute 50eurostega, mis vanu rahatähti järk-järgult välja vahetama hakkavad.

Igaüks võib uue rahatähe turvaelemente vaadata uus-euro.eu veebilehelt.

Uue seeria 50euroste kõige silmatorkavam muudatus on samasugune nagu uutel 20eurostel: rahatähe paremal serval hologrammriba peal asuv turvaelement – läbipaistev portreeaken. Kui pangatähte vastu valgust vaadata, on aknas näha Europe portree.

Ülejäänud turvaelemendid (Europe portreed kujutav vesimärk ja hologrammriba, smaragdroheline number ja reljeefsed jooned rahatähe servadel) on samad mis uutel viie-, kümne- ja 20eurostel.

Nii vana kui vastse seeria rahatähtede turvaelementide kontrollimiseks tuleb rahatähti vaadata vastu valgust, kallutada silme ees edasi-tagasi ja kompida nende pinda. Eesti Pank soovitab alati kontrollida mitut turvamärki, selle asemel et piirduda ühe turvaelemendi kontrollimisega.

"Kõik kaupmehed peavad käibivat raha vastu võtma ja uute 50euroste vastuvõtuks on aega ettevalmistusi teha kolm kuud," ütles Eesti Panga sularaha- ja taristuosakonna juhataja Rait Roosve. "Ebapiisav tehniline ettevalmistus või rahatuvastusseadme puudumine ei ole põhjus keelduda rahatähe vastuvõtmisest. Kui rahatuvastusseade on rikkis või uuendamata, saab kõikide rahatähtede ehtsust tuvastada käsitsi," rõhutas Roosve.

Kaupmehed saavad rahakäitlusseadmete ettevalmistamiseks abi seadmete tarnijatelt. Uute 50euroste katsetamiseks seadmetes tuleb tarnijatel ühendust võtta Eesti Pangaga. Nimekiri seadmetest, mis suudavad tuvastada teise seeria rahatähti, on avaldatud Euroopa Keskpanga veebilehel.

Praegu kasutusel 50eurosed kehtivad ka edaspidi. Eesti Pank vahetab esimese seeria rahatähti ümber järk-järgult ja kui nendega ei saa enam poes maksta, teatatakse sellest väga pikalt ette.

Rahatähed säilitavad oma väärtuse igavesti, kuid nende vahetamiseks tuleb siis Eesti Panka või muude euroala keskpankade poole pöörduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles