Pärnus tegutsev pakendivaba pood pälvis keskkonnateo tiitli

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johanna Maria Tõugu ja Silver Smeljanski avasid Pärnus Eesti esimese pakendivaba poe Paljas Pala.
Johanna Maria Tõugu ja Silver Smeljanski avasid Pärnus Eesti esimese pakendivaba poe Paljas Pala. Foto: Urmas Luik

Eesti keskkonnaühenduste koda (EKO) tunnustas 2016. aasta keskkonnateo tiitliga kolme pakendite kasutamist vähendavat algatust, teiste seas Pärnus tegutsevat pakendivaba poodi Paljas Pala.

"Johanna Maria Tõugu ja Silver Smeljanski avatud Eesti esimene pakendivaba pood Paljas Pala Pärnus näitab, et mujal maailmas levinud pakendivaba poodlemine on võimalik Eestiski," selgitas EKO koordinaator Riho Kinks.

Sama tunnustuse osaliseks sai veel Eesti kaupmeeste liit, kes omaalgatuslikult astus samme kilekottide tarbimise vähendamiseks ja MTÜ Tervikringi algatus Topsiring, mis jäi silma praktiliste lahendustega ühekordsete topside vähendamiseks suurüritustel.

Eelmise aasta keskkonnakirve said vabariigi valitsuse eelmine koosseis ja riigikogu otsusega alandada põlevkivi kaevandamise keskkonnatasusid.

"Riik peaks toetama põlevkivitööstuse negatiivse mõju vähendamist keskkonnale ja kliimale, seda iseäranis värskelt jõustunud Pariisi kliimaleppe valguses. Väga kahetsusväärne, et selle asemel võeti vastu otsus, mis vähendab veelgi ettevõtete vastutust meie elukeskkonna saastamisel. Aasta lõpuks tõusis nafta hind talvisest madalseisust pea kahekordseks, ent tasude taastamisest millegipärast ei räägita," märkis Kinks.

EKO liikmed tõid lõppenud aasta negatiivsemate tegudena välja veel Rail Balticu protsessi juhtimise ja Tallinna Reidi tee arenduse. Positiivsetest tegudest hindasid EKO liikmed kõrgelt Eesti otsust liituda Pariisi kliimaleppega ja keskkonnaaktivistide algatatud lendorava kampaaniat.

EKO valis aasta keskkonnateo ja -kirve saajat neljateistkümnendat korda. 2015. aasta kirve said samuti riigikogu ja vabariigi valitsus lühinägeliku ja keskkonnavaenuliku kliimapoliitika eest. Keskkonnateoks valiti toona Sindi paisu riigile ostmise ja paisu avamise projekteerimisega alustamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles