Video ja pildid: Soomaa luhaheinamaadel näeb taas imelisi jäävälju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärast paari pakaselist päeva on Soomaal Tõramaa puisniidu luht taas jääkaane all ja pakub loodussõpradele imelist vaatepilti.

Soomaa matkakorraldaja Aivar Ruukel käis täna Halliste jõe ääres puisniidu luhal katsumas, kuidas jää kannab ja kas on aeg taas Soome kelgud kuuri alt välja ajada.

Suures osas oli luhaniit paksu jääkihiga kaetud ja kandis hästi, kuid nagu katse- ja eksitusmeetod tõestas, leidus veel ohtlikke kohti.

Üle 100 kilo kaaluv Pärnu Postimehe fotograaf leidis Soome kelguga tuuritades ja üle oja sõites nõrga koha üles ja sulpsas koos kaameraga vööni läbi jää. Õnneks oli auto lähedal ja mees sai kiiresti sooja minna. Vaid veekahjustusi saanud videokaamerast oli kahju.

Suuresti on Tõramaa luhal siiski vaid paarikümne sentimeetri jagu vett ja seega valitseb läbi jää vajudes oht, et jalad võivad märjaks saada. Õnneks lubab ilmateenistus külma ilma jätku ja seega võib loota, et jääolud paranevad.

Päästjad ei soovita veekogude jääle minna. "Mõni päev on küll  õhutemperatuur miinuses olnud, kuid see ei ole tekitanud küllalt ohutut jääkihti," teatas Lääne päästekeskus.

Päästjad hoiatavad, et isegi hea ujumisoskuse korral on jääauku kukkuda väga ohtlik, sest omal jõul sealt välja pääsemine võib osutuda äärmiselt keeruliseks. Külmas vees kaotab täiskasvanud inimene kümne minutiga teadvuse, lapsed või eakad veel kiiremini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles