Lumeta külm ohustab enim talirapsi

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumepaljad taliviljaorased võivad pakase tugevnedes kahjustuda.
Lumepaljad taliviljaorased võivad pakase tugevnedes kahjustuda. Foto: Ardi Truija

Äkk-külm ilm ja liig õhuke lumevaip ohustavad kõige rohkem talirapsipõlde, ütles Eesti taimekasvatuse instituudi agrometeoroloog Laine Keppard. Rukki- ega talinisuorased pole palja külma suhtes nii tundlikud nagu raps.

“Eelmisel talvel oli peaaegu sama situatsioon ja tegi väga suurt kahju talirapsile, sest temal on võrsumissõlm maapinnal mõne sentimeetri kõrgusel. Kui lund on vähe, on ta otseselt külma käes,” selgitas Keppard. “Maapinnal on temperatuurid veel madalamad, aga kui ei ole tuuline, kannatab taliraps ka 15kraadise külma ära. Meil on õhutemperatuur juba selle lähedal, nii et kui lund pole, on talirapsipõllud juba ohus.”

Talirüpsi külm Keppardi jutu järgi samuti ei ohusta, sest tema võrsumissõlm on mullas. Ülejäänud taliviljadelgi ei ole agrometeoroloogi arvates veel midagi viga, sest nende orased kannatavad päris hästi korraliku külma välja. Aga lund on väga vaja, orasepõldudele nagu tekiks peale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles