Lääne maavanem näeb ühisvalda Läänemaa koosseisus

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne maavanem toetab Lihula, Hanila, Koonga ja Varbla valla liitumist, kuid leiab, et tekkiv omavalitsus võiks kuuluda Lääne maakonda. Foto on illustreeriv.
Lääne maavanem toetab Lihula, Hanila, Koonga ja Varbla valla liitumist, kuid leiab, et tekkiv omavalitsus võiks kuuluda Lääne maakonda. Foto on illustreeriv. Foto: Ardi Truija / Pärnu Postimees/

Lääne maavanem Neeme Suur edastas rahandusministeeriumile arvamuse Lihula, Hanila, Koonga ja Varbla omavalitsuse ühinemise kohta. Maavanem toetab valdade liitumist, kuid leiab, et tekkiv omavalitsus võiks kuuluda Lääne maakonda.

Ühinevad omavalitsused taotlevad moodustuva haldusüksuse määramist Pärnu maakonna koosseisu, mis muudaks Läänemaa piire. Sel juhul väheneb Lääne maakonna territoorium 25 protsenti ja elanike arv 15 protsenti. Nii muutuks Mandri-Eesti kõige väiksem maakond veel väiksemaks ja territooriumilt suurim maakond suuremaks.

Lähtudes vajadusest tagada maakondliku halduskorralduse proportsionaalsus, riigiasutuste ja sotsiaalsete koostöövõrgustike parim toimimine ning säilitada ajalooline identiteet, usub maavanem, et Hanila, Lihula, Koonga ja Varbla valla ühinemisel moodustuv omavalitsusüksus peaks kuuluma Läänemaa hulka.

Maakondliku kuuluvuse otsustusõigus on valitsusel.

Lääne maavalitsus märgib, et õiguslikule analüüsile tuginedes tuleks enne maakonnapiiride muutmist välja selgitada elanike arvamus.

Lääne maavanem toetab kohanimenõukogu ettepanekut ja leiab, et uue omavalitsusüksuse nimi võiks olla Lihula vald. Lihula on ajalooline ja laialt tuntud nimi, mis võimaldab paikkondlikku identifitseerimist.

1. jaanuariks 2017 pidid liituvate omavalitsuste volikogud esitama maavanemale ühinemisdokumendid. Tulenevalt Eesti territoriaalse haldusjaotuse seadusest edastab maavanem ühinemisdokumendid oma arvamusega rahandusministeeriumile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles