Dieter tuleb maruilmaga

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Riigi ilmateenistuse teatel saab homme Eesti ilma kujundajaks ühelt poolt Venemaale koonduv kõrgrõhuala Angelika, mille lääneserva pidi jõuab meile Lõuna-Euroopast külma õhku.

Samal ajal laieneb Norra merelt üle Põhja-Euroopa väga aktiivne madalrõhkkond Dieter, mis muudab ilma Läänemere ümbruses tormiseks.

Kulminatsioon peaks saabuma homme õhtu poole: avamerel on oodata siis lõunatuule iile kuni 30 meetrti sekundis ja laineid, mis võivad kerkida üle kuue meetri.

Veetaseme ohtlikuks tõusuks pole lõunatuul soodne, kuid tõstab meie läänerannal merevee 50–70 sentimeetrit keskmisest kõrgemale.

Valdav Eesti ilm on homme kahe võimsa rõhu piiril veel sajuta, kuid mõõdukate miinuskraadidega ja väga tuuline: sisealadel ulatuvad puhangud 15–17, rannikul 22–25 meetrini sekundis, saarte läänerannal pole välistatud tuule tugevus 30 meetrit sekundis.

Neljapäeval levib ühes merelt tuleva madalrõhulohuga lumesadu üle kogu riigi ja tugeva tuule tõttu on ilm tuisune. Eesti lääneservas läheb päeval sadu mitmel pool üle lörtsiks-vihmaks ja teedele tekib jäide. Tuul hakkab hommikul vähehaaval nõrgenema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles