Jaanus Männik: Tõejärgsesse ühiskonda ei maksa tormata

Jaanus Männik
, Surju vallavanem
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Männik
Jaanus Männik Foto: PP

Kadunud muusikakorüfee Eri Klas armastas meenutada oma poole sajandi tagust debüüti noore dirigendina Moskva Suure teatri “Rigoletto” etendusel, kus teatri peadirigendi Boriss Haikini ainus märkus temale olnud: “Selle Gilda suremisega ei maksa ülearu kiirustada ...”.

Tundub, et kõikehõlmavat revolutsioonilist amokijooksu progressi sildi all tuleks oluliselt pidurdada. Kaoseoht saab üha selgemaks, tõejärgsus jõuab üha massiivsemalt ka meie väikese ühiskonna massiteadvusse. Noor president Kersti Kaljulaidki näeb virtuaalses sotsiaalmeedias vohava igaühe omatõe, eriti aga kuratlike totalitaartõdede ainukese tasakaalustajana 90 aasta vanust rahvusringhäälingut. Kuid, püha taevas, oleks see vast vastutus õblukestele ja õlakamatele rahvusringhäälingu ajakirjanikele!

Haritust ja mõistust, kogemust ja tasakaalukust, reaalset suhtlemist ja alusväärtuste tunnistamist, samuti ausust ja südant on igaühe õigusest normaalse ja sidusa ühiskonna tekitamiseks-hoidmiseks karjuvalt puudu. Vaatamata sellele, et kõrgharidust tõendavaid diplomeid miljoni inimese kohta pole Eestis kunagi nii palju antud kui praegu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles