E-aineid toidus tasub piirata

Sirle Matt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: shutterstock.com

Toitumisnõustajad soovitavad ammugi eelistada lisaainevaba naturaalset sööki, aga ka lubatud lisaainete nimekirju ja koguseid ootab taas hindamine. Juba on piiratud kolme toiduvärvi lisamist.

Lisa- ehk niinimetatud E-aineid lisatakse toidule valmistamise käigus näiteks säilivusaja pikendamiseks, värvi andmiseks või maitse pärast. Lisaainete loetelu ja lubatud kogused on kehtestatud Euroopa Liidu õigusaktidega, mida järgitakse Eestiski. Aastani 2020 vältava programmi käigus peavad kõik lubatud lisaained läbima taas riskihindamise, milles Euroopa toiduohutusamet vaatab värskete teadusandmete põhjal uuesti üle praegu kasutada lubatud lisaainete ohutuse tarbijaile. Mõne rühma ained on juba hindamise läbinud.

Veterinaar- ja toiduameti toiduosakonna peaspetsialisti Jaana Oona andmetel piiratakse kolme toiduvärvi lubatud koguseid. Need on kinoliinkollane (E 104), päikeseloojangukollane FCF (E 110) ja erkpunane 4R ja košenillpunane A (E 124).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles