Uinuv jumalaema ja Kristus Kõigevalitseja

Linda Lainvoo
, muinsuskaitseameti kunstimälestiste peainspektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mailiis Ollino

Pärnu Suurmärter Katariina kirik (MPEÕK ehk Moskva patriarhaadi Eesti õigeusu Eesti kirik) oli Põhjasõja järel praeguse Eesti alale rajatud esimene uus kivist õigeusu kirik.

Kirik, mis kahtlemata on selle perioodi üks silmapaistvamaid arhitektuuriteoseid, ehitati 1765–1768 arhitekt Pjotr Jegorovi projekti järgi. Pühakoja ehitus sai teoks tänu sellele, et keisrinna Katariina II külastas 1764. aastal Pärnut. Keisrinna soovi kohaselt ja tema rahalisel toel otsustati vana õigeusu kiriku asemele rajada uus peakirik, mis püstitati luterliku Jaani kiriku asukohale.

Arhitektuurses mõttes domineerib Katariina kiriku hoone puhul veel barokne lähenemine, kuid altariseinal on juba selgesti tajutav klassitsistliku stiili mõju. Ikonostaasi kujundanud hoone arhitekt Pjotr Jegorov näib olevat pildiseina alaosa loomisel olnud mõjutatud Itaalia ja Kesk-Euroopa baroksete kirikufassaadide pehmest lainelisest joonest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles