Tasuta kilekottide aeg saab ümber

Siiri Erala
, arvamustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kilekott
Kilekott Foto: Internet

Täna arutab riigikogu keskkonnakomisjon pakendiseaduse muutmist eesmärgiga piirata õhukeste kilekottide kasutamist, sedasorti kilekottide tasuta jagamine keelatakse paari aasta pärast.

Keskkonnakomisjoni esimehe Rainer Vakra sõnutsi on teema olnud aktuaalne kogu Euroopa Liidus juba pikemat aega. Probleemi lahendamiseks on vastu võetud kilekottide kasutamist piirav direktiiv, mille ülevõtmise tähtaeg Eestis oli mullu novembris.

"Kilekottide ulatuslik ja mõtlematu kasutamine on saanud keskkonnaohuks, millele tuleb otsustavalt reageerida. Pakendimajanduses peab muutma inimeste harjumusi ja tõstma nende keskkonnateadlikkust ja võtma kasutusele pakendid, mis on korduvkasutuses ja kergesti utiliseeritavad," rääkis Vakra.

Vakra selgitas, et ELi direktiiv näeb ette 2019. aasta lõpuks vähendada õhukeste kilekottide kasutamist 90 kotini inimese kohta aastas. 2025. aasta lõpuks soovitakse sama number tuua 40ni.

Vakra viitas tunamullu Eestis tehtud kilekottide tarbimise uuringule, mille kohaselt vaadeldud 500 kaupluses tarbitakse kliendi kohta aastas keskmiselt umbes 40 kilekotti ja ligikaudu 165 eriti õhukest kilekotti, millest toiduhügieeni otstarbel kasutatakse ligemale 63.

"Kilekottide tasuta jagamise keelamise põhiline eesmärk on panna tarbijat mõtlema. Kas ma vajan seda kilekotti ja olen nõus selle eest maksma kas või ühe sendi või on tegemist harjumusega, millest puhtama keskkonna nimel võin loobuda," kõneles Vakra. Ta toonitas: "Kilekottide masskasutuse piiramine aitab hoida loodust. Kilekotte jäetakse kõigist pakendiliikidest loodusesse kõige sagedamini."

Pakendiseaduse muudatuste jõustumisel tuleb poodides ostjatele pakkuda kilekottide kõrval muid pakendamise võimalusi ja seda juba tehakse, nagu näiteks paber-, riide- ja võrkkotid, korduvkasutatavad plastkotid.

2019. aastast keelatakse poodides suuremate kilekottide tasuta jagamine, näiteks puudutab see müügikampaaniate ajal ostudeks massiliselt jagatavaid kilekotte. Kehtima jääb erand, mille järgi tohib kasutada väiksemaid õhukesi kilekotte lahtise toidukauba esmaseks pakendamiseks, näiteks liha või köögivilja ostmisel või hügieeni otstarbel kilepakendis piima puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles