Siiri Erala: Haldusreformi kehva kaasamise õppetund

Siiri Erala
, arvamustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siiri Erala
Siiri Erala Foto: PP

Lõppenud aastal sai palju kirjutatud sellest, kuidas haldusreformi tegemisel sõidavad otsustajad üle rahva tahtest. Kui pisut mõelda, pole säärane käitumine üllatav, pigem ootuspärane asjade käik.

Teema algas rahvaküsitluste korraldamise ajal. Rahvast justkui ei huvitanud, hääletuskastide juurde tuli inimesi napilt. Käisin ise Pärnus ühel hääletuspäevadest linlastelt uurimas, kas nad teavad, et just nüüd avaneb võimalus suures reformis kaasa rääkida. Mõistsin taas, et ei noored ega vanad, mehed ega naised polnud endale antud õigusest kuulnudki.

Minu arvates ei saa kõiki neid inimesi süüdistada osavõtmatuses. Mõeldes tagasi ülikoolis õpitud kommunikatsioonimudelitele, on sõnumi vastuvõtjale kohalejõudmine ja selle mõistmine ikka ja ainult ahela esimese lüli ehk saatja vastutus. Seega, kas liitumiste üle läbirääkijad ikkagi soovisid teada, mida rahvas nende plaanidest arvab, või korraldati küsitlused vaid seadusepunkti täitmise pärast?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles