Eesti metsadest kaob 60 000 linnupaari aastas

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti ornitoloogiaühingu teatel on viimaste aastakümnete jooksul intensiivistunud metsamajanduse tõttu kadunud meie metsadest 60 000 linnupaari aastas.

Eesti metsades pesitseb 12 miljonit paari linde 96 liigist. 41 neist on rahvusvahelise hindamismetoodika järgi liigid, kelle kaitse ja soodsa seisundi tagamisel on Eestil Euroopas suur vastutus. Aastatega järjest tõhusam metsamajandus ja plaanitavad metsaseaduse muudatused avaldavad arvestatavat negatiivset mõju meie metsalinnustikule.

Aastatel 1984–2016 on metsaga seotud liikide arvukus vähenenud keskmiselt pool protsenti ehk 60 000 linnupaari võrra aastas.

Eesti metsades pesitsevate eriti oluliste, niinimetatud vastutusliikide hulgas on langeva arvukusega liike peaaegu kolm korda rohkem kui kasvava arvukusega. Pikaajaline haudelindude seire näitab isegi väga tavaliste metsalindude, näiteks tutt- ja salutihase, leevikese, siisikese populatsiooni vähenemist.

Ornitoloogiaühingu teatel näitab kohapealsete mõjude tähtsust tõik, et kiiremini on vähenenud paiksete metsaliikide arvukus. Rolli on siin mänginud nii otsene metsade raie kui selle kaudsed mõjud. Näiteks on metsamassiivide killustamine olnud halb must-toonekurele ja metsisele. Metsakanaliste ja muude tavapäraste saakobjektide hulga vähenemise tõttu on märgatavalt kahanenud kanakulli ja kassikaku arvukus.

Ühingu linnukaitse programmijuhi Veljo Volke sõnade kohaselt on metsade ja sealse linnustiku hea seisundi taastamine ja säilitamine väga oluline. "Tähtis on aru saada, et mets peab ka pika aja pärast olema elurikas ja inimestele alles ja samal ajal andma peredele ja riigile tulu. See on võimalik," rääkis Volke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles