Liigagaraid doonoreid ohustab teabesüsteem

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks loovutatud veredoos võib päästa mitme inimese elu, liiga sage vere andmine aga kahjustada doonori tervist.
Üks loovutatud veredoos võib päästa mitme inimese elu, liiga sage vere andmine aga kahjustada doonori tervist. Foto: shutterstock.com

Inimene elab Pärnus ja annab verekeskuses doonoriverd, sõidab siis Tartusse ja loovutab seal ülikoolis korraldatud doonorikampaania käigus taas verd, ehkki eelmisest vereandmisest on möödunud märksa vähem aega, kui võiks.

Sellisest väljavaatest rääkis teenekas veredoonor, väites, et riigil pole aimugi, kui palju ja kui tihti inimesed tegelikult verd loovutavad. Tehku nad seda siis altruismist, uskudes, et verevahetus kindlustab tervist, või tagamõttega saada kokku 100 või enam doonoripäeva ja põhjuse loota riiklikule teenetemärgile.

“Enamik inimesi, kes oma verd lubatust rohkem loovutavad, teevad seda kindlasti heas usus, mõtlemata, et koormavad nõnda oma tervist,” avaldas doonor lootust. “Või teevad seda teadmatusest.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles