Liilia Mänd: Veetke koolivaheaeg uimastiteta

, Lääne prefektuuri ennetusteenistuse vanem
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne prefektuuri ennetusteenistuse vanem Liilia Mänd.
Lääne prefektuuri ennetusteenistuse vanem Liilia Mänd. Foto: Lääne prefektuur

Noortele

Soovitus „Ära tarbi keelatud ja sind kahjustavaid aineid” on ehk mõneti küll kulunud, kuid väärt nõuanne. Kujunenud arvamused, et mokatubakas pole nii kahjulik kui tavaline tubakatoode, et lahja alkohol kahjustab tervist vähem kui kange või et kanep polegi ohtlik narkootikum, on kindlasti väärad.

Samuti on levinud „kaval” trend kasutada n-ö legaalseid narkootikume, nagu seda olid veel mõni aeg tagasi spice, ibiza, to mind jt, siis alates tänavu veebruarist on ka need ained keelatud ainete nimekirjas ning on seega illegaalsed.

Tegelikkuses ei olegi ju inimese tervise seisukohast oluline see, kus nimekirjas mõni aine just parasjagu on, oluline on selle aine kasutamisel tekkiv toime.

Siinkohal mängib määravat rolli muidugi noore enda otsus, kuid lõbus seltskond ja põnevuse ihalus võivad kainet mõistust varjutada. Nii ei mõelda kahjuks, millist elu tahetakse: kas tunda rõõmu vabadusest, sõpradega koosolemisest ja kõigist nendest toredatest ja arendavatest valikutest, mis noortele pakutakse, või leida end ühel päeval kurvas olukorras, kus elu üle on kontrolli saavutanud sõltuvusained, jättes noore ilma nii rahast, headest suhetest vanemate ja sõpradega kui võimalustest ise oma elu üle otsustada.

Eelseisev koolivaheaeg pakub järjekordset puhkust, on enam vaba aega meelelahutuseks ja lihtsalt olemiseks. Mõistlik on koos heade sõprade ja vanematega planeerida see nädal just selliseks, et oleks hiljem mõnus vaheaega meenutada ja puhanuna viimast kooliveerandit alustada. Olgu teie plaanid sellised, kus pole ruumi ei pahandustele ega õnnetustele.

Lapsevanematele

„Meil õnneks seda probleemi ei ole”, „Minu laps küll selliste asjadega ei tegele”, „Mind see ei puuduta” – need on kõige tavapärasemad arvamused lapsevanematelt, kui juttu on uimastite tarbimises.

Õnneks enamjaolt on neil õigus, kuid kui tihti me mõtleme sellele, kuidas kujunevad uurimuste tulemused selliseks, et uimasteid on tarbinud juba 10–11aastased lapsed. Varustajateks on aga kõige enam just nende tuttavad või lausa sõbrad.

Kõigil lapsevanematel tasub olla hoolas ja hoida oma laste tegemistel valvas pilk peal. Eelkõige tuleb kontrollida lapse aja- ja rahakasutust. Kahjuks on tavapärased juhtumid, kus laps küsib kodus raha piljardimängimiseks, kuid tegelikkuses kulub see hoopis narkootikumide ostmiseks.

Esimesele sigaretile ei pööra vanemad võib-olla väga suurt tähelepanu, kuid narkootikumide tarvitajad on alustanud oma „karjääri” just tubakatoodete tarbimisega. Brošüürist "Tragöödia kirjades. Ei narkootikumidele!" (V. Kukk, 2003) võime lugeda noorte endi jutustatud lugusid lihtsast algusest õõvastava lõpuni.

Samuti on igal lapsevanemal hea hoida ennast kursis hetkel toimuvaga, et peletada teadmatusest tingitud ebakindlust. Siinkohal on headeks abimeesteks eri väljaanded ja internet, kust saab mitmekesist ja üksikasjalikku informatsiooni selle kohta, kuidas ja mida oma lapse käitumises või välimuses märgata, kust vajadusel abi leida (näiteks narko.ee).

Oluline on lapsevanema enda tahe olla oma lapse arengus kõige suurem toetaja ja teejuht. Samuti on apteekides ja vastavates müügikohtades kättesaadavad testid nii narkootikumide kui tubakatoodete tarvitamise kontrollimiseks. Testidega on lihtne lapsevanemail ise testida kokkupuudet keelatud ainetega. Muidugi on vajalik siinjuures lapsevanema oskuslik selgitustöö ning käitumine, kui tulemused on või ei ole ootuspärased.

Kõige olulisemaks oskuseks vanemale on osata saavutada ja hoida häid suhteid oma lapsega, olgu see keeruline ja vajagu see nii palju aega kui tahes, tasub kulutatud energia kuhjaga ära õnneliku ja terve lapse näol. Sugugi vähem oluline pole hoida häid suhteid oma lapse sõpradega, sest just nemad on need, kellega teie laps kõige enam aega veedab. Tundke ja hoidke ka oma laste sõpru, lubage neid oma koju ja hoolige sellest, et teie lapsel nendega koos mõnus ja turvaline oleks.

Mõnusat ja turvalist vaheaega teie peredele!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles