Video ja pildid: Pärnumaa maleva kaitseliitlased omandasid Potsepal sõdurioskusi

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nädalavahetusel kogunesid Pärnumaa maleva kõige värskemad kaitseliitlased Potsepa karjääri aladele, et omandada sõduriks olemise algteadmised. Toimus Kaitseliidu Pärnumaa maleva sõdurioskuste kursus.

Pühapäeval hommikul valmistusid kursuslased oma viienda õppenädalavahetuse viimaseks harjutuseks. "Öine orienteerumine oli jätnud oma jälje ja nii mõnigi silmapaar näis tavapärasest pisut väsinum," sõnas Kaitseliidu Pärnumaa maleva teavituse ja tsiviil-sõjalise koostöö spetsialist Jaanus Mehikas.

Sel nädalavahetusel õppisid Kaitseliidu vastsed vabatahtlikud, tulevased reamehed, milliseid ettevalmistusi tuleb teha enne ülesande täitmisele asumist. Kuidas muuta ennast inimsilmale raskesti märgatavaks? Aitavad värvitud näod ja keskkonnale vastav maskeering. Õpiti, kuidas hinnata kaugusi mõõtmisvahenditeta ja kuidas liikuda hääleta.

"Varem õpitud tarkuste kohaselt olid kõik ennast kuuseokstega moondanud ja muutnud ennast kuusemetsa taustal peaaegu nähtamatuks. Ülejäänu sõltus kursuslastest endast," rääkis Mehikas. "Eesmärk oli liikuda hääletult vastase seljataha, kätte saada seljakott ja viia see tagasi oma laagrisse. Abiks oskused ja teadmised, mis viie nädalavahetusega on selgeks õpitud."

Sõdurioskuste kursus on jõudnud poole peale ja õige pea lisanduvad Kaitseliidu Pärnumaa malevasse väljaõpetatud reamehed. Veel tuleb läbida mõni õppenädalavahetus, omandada teadmisi ja sooritada sõdurioskuste viimane teadmiste kontroll ehk lõpurännak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles