Konfiskeeritud auto võib saada mõnekümne euro eest (2)

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei parklas seisvad arestitud sõidukid ootavad kohtusaalis konfiskeerimisotsust, mille järel nad enampakkumisel müüki pannakse.
Politsei parklas seisvad arestitud sõidukid ootavad kohtusaalis konfiskeerimisotsust, mille järel nad enampakkumisel müüki pannakse. Foto: Lääne prefektuur

Pärnu maakohus konfiskeeris eelmisel aastal liiklusrikkumiste eest süüdi mõistetud meestelt 12 autot ja kaks mopeedi, riik teenis sundvõõrandatud sõidukite müügist üle 20 000 euro.

Pärnu maavalitsus müüs mullu enampakkumistel 23 kohtus liiklusrikkumiste ja kuriteo toimepaneku tõttu konfiskeeritud sõiduautot, mille müügiga teeniti 20 848 eurot, ja viis rollerit ja mootorratast, mille eest laekus riigituludesse 909 eurot.

Kõige rohkem teenis riik Audi Q7 müügiga, mille eest enampakkumisel tasuti 8261 eurot.

Mitu autot leidis enampakkumisel uue omaniku alla 100 euro eest. Kaks Honda Civicut müüdi vastavalt 57 ja 58 euroga, Ford Mondeo eest maksti 67 ja Opel Astra eest 87 eurot.

Odavaim mopeed läks kaubaks 55 euro ja 20 sendiga

Enampakkumisel kerkis 1000 eurost kõrgemale viie sõiduauto hind.

Odavaim mopeed läks kaubaks 55 euro ja 20 sendiga. Mootorratta Qingqi QM eest maksti oksjonil 322 eurot.

Pärnu maavalitsuse enampakkumise korraldamise komisjoni liige Marika Klausson ütles, et enampakkumise hind määratakse vastavalt turuhinnale. “Lõplik hind kujuneb pakkumise käigus,” ütles ta. Klausson lisas, et ükski enampakkumisele pandud sõiduk eelmisel aastal müümata jäänud.

Sõidukist ilmajätmine pole kohtusaalis igapäevane praktika. Sellise otsuseni jõuab kohtunik prokuröri süüdistuse alusel siis, kui kohtualune on varemgi joobes või juhiloata sõitmise eest karistada saanud.

“Sõiduki äravõtmisega püüame inimesi, kes oma käitumise ohtlikkust ei mõista, liiklusest eemal hoida. Samuti määratakse neile liiklusrikkujatele, kellel on probleeme vägijookidega, lisakaristusena alkoholitarvitamise keeld,” selgitas prokurör Merry Tiitus. “Karistus ja lisameetmed valitakse seadusest, juhtumist ja inimesest lähtuvalt. Kõige olulisem on, et neil inimestel tuleb aidata oma käitumise ohtlikkust mõista ja ise seda muuta. Selleks oleks vaja rohkem võimalusi saata neid vastavatesse sotsiaalprogrammidesse.”

Kohus langetas Pärnumaal toimepandud liiklusrikkumiste kohta mullu üheksa sõiduki konfiskeerimise otsust vähem kui üle-eelmisel aastal.

Peale nende ootab viis kriminaalasja, kus sõiduk on arestitud, veel kohtulahendit.

Lääne ringkonnaprokuratuuri piirkonnas tervikuna võõrandati mullu jõustunud kohtuotsustega 42, tunamullu 39 sõidukit.

Kohtus ära võetud sõidukid 2016

  • 28aastaselt mehelt võeti ära sõiduauto BMW 316i, millega ta paar päeva varem Pärnus purjus peaga ringi sõitis. Mehel oli juba alkoholijoobes sõidukijuhtimise eest kaks kriminaalkaristust.
  • 20aastaselt mehelt sundvõõrandati sõiduauto Opel Astra, millega ta oli kaks ja pool kuud varem alkoholijoobes sõitnud. Mees on korduv rikkuja ja teda karistati 2015. aastal korduvalt joobnuna sõidukijuhtimise eest kahel korral.
  • Kohus võttis 51aastaselt mehelt ära sõiduauto Peugeot 307, millega ta mõne päeva eest oli purjuspäi põhjustanud liiklusõnnetuse, sõites otsa teisele autole.
  • 23aastaselt mehelt konfiskeeriti sõiduauto Mazda 323, mille roolist ta Vändras tabati. Mehel puudus sõidukijuhtimise õigus. Juhiloata sõitmise eest on tal juba kaks karistust.
  • 37aastaselt mehelt võeti sõiduauto Seat Cordoba, millega ta sõitis Pärnumaal alkoholijoobes ja varasemate karistuste tõttu juhiloata jäänuna.
  • 51aastaselt mehelt konfiskeeriti mopeed, millega ta purjuspäi sõitis.
  • 31aastaselt mehelt võõrandati sõiduauto Honda Civic, mida ta juhtis alkoholijoobes.
  • 17aastane kaks korda juhtimisõiguseta sõitmise eest karistatud noormees jäi ilma sõiduautost Mercedes-Benz C 180, millega ta Pärnumaal alkoholijoobes vastu aeda sõitis.
  • 53aastaselt mehelt, kel oli joobes juhtimise eest kehtiv karistus, konfiskeeriti sõiduauto Nissan Sunny, millega ta purjuspäi põhjustas Pärnus liiklusõnnetuse.
  • 48aastane mees jäi ilma mopeedist, millega ta alkoholijoobes oli Pärnumaal sõitnud.
  • 50aastaselt mehelt konfiskeeriti sõiduauto Toyota Corolla, mille rooli oli ta istunud joobnuna.
  • 42aastaselt mehelt, keda varem on joobes juhtimise tõttu kriminaalkorras karistatud, võõrandati Pärnus samasuguse käitumise pärast sõiduauto Volkswagen Passat.
  • 43aastaselt mehelt, kes Pärnumaal tabati rooli tagant alkoholijoobes, konfiskeeriti sõiduauto Chrysler Voyager. Meest oli enne karistatud joobes juhtimise ja karistusest kõrvalehoidmise pärast.
  • Sõidukijuhtimise õiguseta noormehelt, kes sellest hoolimata on Pärnu maakonnas korduvalt roolist tabatud, konfiskeeriti sõiduauto Audi 80.

Andmed: Lääne ringkonnaprokuratuur

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles