Linnuühing kutsub nädalavahetusel aialinde jälgima

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leevike.
Leevike. Foto: Margus Ansu / Postimees

Ornitoloogiaühing kutsub osalema tänasest pühapäevani kestval talvisel aialinnuvaatlusel, millest on kujunenud Eesti populaarseim linnuvaatlus ja suurim rahvateaduse algatus.

Eelmisel aastal võttis talvisest aialinnuvaatlusest osa pea 2800 linnusõpra 2000 paigast kogu Eestist, vaadeldes ligemale 60 000 lindu 64 liigist.

Linnuvaatlusel osalemiseks tuleb leida endale sobiv vaatluskoht koduaias või pargis (soovitavalt lindude toitmiskoha läheduses), valida endale sobiv vaatluspäev ja vaadelda sulelisi täpselt tund aega. Kirja tuleb panna vaid iga liigi suurim korraga nähtud isendite arv. Vaatlusi võib teha kas või toast, läbi akna.

Vaatlusandmed saab edastada online-ankeedi kaudu või posti teel. Rohkem infot aialinnuvaatluse kohta leiab SIIT.

Aastatega kogunenud tohutu vaatlusandmete hulk on lubanud mitmes riigis, eelkõige Suurbritannias, väga täpselt jälgida aialindude leviku ja arvukuse muutusi aja jooksul.

Aialinnuvaatlus on ornitoloogidele tähtis, kuna võimaldab rohkesti andmeid koguda just tavaliste lindude käekäigu kohta, sest tihti napib nende suleliste kohta teavet.

Talvist aialinnuvaatlust korraldatakse Eestis 2010. aastast, ettevõtmist on tunnustatud auhinnaga aasta keskkonnategu 2013.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles