“Eesti Vabariik 100” algab Mihkli kirikust

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Eesti Vabariigi 100 aasta juubeli üritused algavad 16. aprillil 2017 ja lõpevad 2. veebruaril 2020, mil möödub 100 aastat Tartu rahulepingu allakirjutamisest, avaürituste keskpunkt on Pärnumaa ja Mihkli kirik.

Mihkli kihelkonda poolitas Eesti- ja Liivimaa kubermangu piir, mis kaotati 12. aprillil 1917 Eesti ajutise omavalitsuse seadusega. Senise Liivimaa kubermangu eestikeelse põhjaosa liitmisega moodustus üks ja ainus Eestimaa kubermang. Seda ajaloolist sündmust tähistatakse Mihkli kirikus pidulikult tegelikust hiljem, pühapäeval. Samal keskpäeval antakse Kastna rannas start rahvamatkajatele, kes saavad valida jõukohase marsruudi ka Lõpel ja Kurgja talumuuseumi õuel, kus paarsada laste- ja noorte laulupeol osalejat annavad kontserdi ja süütavad südametule.

Neist ja teistestki ettevõtmistest andis Pärnumaa külade esindajatele ülevaate “EV 100” suursündmuste juht Margus Katerpalu. Teda täiendas “EV 100 igas külas” ühiskingituse koordinaator Merle Jantson. Kohalike võimalustest ja panusest rääkis ettevõtmise Pärnumaa Kodukandi koordinaator Aime Vilu. Külaliikumisele Kodukant algab riigi juubel maapäevaga augustis Viljandimaal ja jätkub tuleval aastal avatud külaväravatega, aga vahepeale ja hiljemgi jätkub ettevõtmisi, millega külad saavad teha juubelikingituse ka iseendale, piirkonnale, kodumaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles