Läbi merejää vajunud kalamehed jäid oma sõiduvarustusest ilma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kell 9 paiku sai häirekeskus teate, et Audru vallas Lindi küla lähedal kukkusid inimesed läbi merejää vette ja nende sõiduvahend jäi merepõhja.

Teataja sõnul nägi ta kolme-nelja inimest kaldast umbes 200 meetri kaugusel läbi jää vajumas. Veidi hiljem täpsustati, et läbi jää vajusid viis Lätist pärit kalameest, kes pääsesid ise kaldale, kuid varustust neil päästa ei õnnestunud, vahendas Lääne prefektuuri pressiesindaja Heiko Leesment.

Pärnu politseijaoskonna merepäästjad suhtlesid sündmuskohal kaluritega ja mehed kinnitasid, meedikute abi nad ei vaja. Meeste sõnul liikusid nad jääl mootorrattaga, millel oli järelkäru. Kuigi nad teadsid, et jääl võib esineda nõrgemaid tumedaid kohti ja neid ka enda sõnul vältisid, vajus umbes 600 kilogrammi kaalunud sõiduvahend näiliselt tugevamal kohal koos viie mehega läbi jää.

Temperatuur ja tuule suund mõjutavad jääolusid Pärnu lahes igapäevaselt. Lääne prefektuuri mereturvalisuse valdkonda koordineeriva Karet Akkaja sõnul on sellelgi aastal olnud juhtumeid, kus hommikul jääle kalale läinud mehed enam õhtul samast kohast kuiva jalaga kaldale ei pääse.

„Enamik kalastajaid tunneb jääolusid ja oskab nendega arvestada, kuid õnnetuse eest ei ole kaitstud keegi ning looduse mõjude vastu ei saa.“

Kaugemalt Pärnumaale kalale tulnutele iga püügipäev oluline ja seetõttu võetakse mõnikord ka tarbetuid riske.

„Näiteks minnakse jääle hoolimata sellest, et see on selgelt ohtlik või loodetakse, et ehk seekord ei juhtu midagi,“ toob ta näite. Akkaja sõnul tuleb jääle minekusse suhtuda äärmise ettevaatlikkusega ja neil, kellel puuduvad vajalikud päästevahendid ja oskused, loobuda jääle minemisest.

Sellel talvel on Pärnumaal politsei abi vajatud kahel korral. 19. jaanuaril pääsesid märja ehmatusega Valgerannas läbi jää vajunud viis kalastajat ja 10. jaanuaril samas kandis kalastanud kolm meest.

Politsei nõuandeid merejääle minejatele:

  • Kui olete sattunud hätta, näete hädasolijat või olete kaotanud suunataju, teatage sellest kohe hädaabinumbrile 112.
  • Enne jääle minekut viige end kurssi piirkonna jääolude ja võimalike kehtivate piirangutega.
  • Jääle minekust ja piirkonnast, kuhu minna plaanitakse ning võimalikust tagasijõudmise ajast tuleks teavitada lähedasi.
  • Jääle tuleks kaasa võtta navigatsioonivahendid, jäänaasklid ja laetud akuga veekindlas pakendis mobiiltelefon.
  • Võimalusel ärge minge jääle üksinda ja hoidke kaaslastega nägemiskaugusesse, et õnnetuse korral kaaslased teid märkaksid ning saaks vajadusel abi kutsuda või seda ise osutada.
  • Kalastades ei tohiks koguneda seltskonnaga väikesele alale, sest nii kahaneb jää kandevõime. Inimeste vahel tuleks hoida vähemalt viis meetrit vahet nii jääl liikudes kui ka kalastamisel.
  • Vältige paksu lumega kaetud aladel liikumist, kus jäätumine võib olla ebaühtlane ja jääkate keskmisest õhem. Valige teekond, mis võimaldaks liikuda visuaalselt eristataval jääkattel.
  • Alkoholi tarvitada pole soovitatav, sest see vähendab kriitilises olukorras reageerimise võimet.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles