Juhtkiri: Rong sõidab läbi Pärnu

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Teisipäevane Balti riikide peaministrite allkirja andmine Rail Balticu (RB) kokkuleppele Tallinnas ületas paberlehtedes napilt uudisekünnise. Võinuks ju arvata, et järgmisel päeval pööratakse palju tähelepanu nii sellele, mida ütlesid valitsusjuhid, kui leppe sisule. Ei midagi erilist, lappa lehti, kuidas tahad!

Vandenõuteoreetikutele on siin taas pinnast kahtluste külvamiseks, et lepingu sisu üritatakse hoida avalikkuse eest saladuses. Tõsi, isegi kui nii tahetaks teha, muutub leping riigikokku jõudnuna avalikuks.

Mida me siis lõpuks teame? Peaministrid panid käe alla dokumendile, mis määrab kindlaks RB rajamise tähtaja, marsruudi, maaomandi ja rahastamise.

Selgub, et kuigi esialgu on RB valmimistähtaeg 2025. aasta lõpp, on ajapuhver põhimõtteliselt 2030. aastani.

Eestis läheb RB läbi Pärnu, jauraku Tartu, palju tahab.

Peaminister Jüri Ratas tundus olevat veidi murelik, kas Euroopa Komisjon peab rahastamise lubadust. Kui komisjon sellest taganeb, on vaja revideerida kokkulepetki. Teisalt selgub, et ühelegi Euroopa Liidu suurprojektile pole ette midagi lõpuni ära lubatud. Siit Ratase sõnum, et lähiaastatel tuleb Eestil enda huvide eest seista. Praegune rahastusperiood lõpeb 2020. aastaga, läbirääkimised järgmiseks seitseaastakuks pole enam mägede taga. Avalikkust rahustatakse väitega, et Euroopa Liit pole andnud signaali, nagu võiks RB rahastus tulevikus muutuda.

Lepinguga peaksid olema lõppenud vaidlused RB marsruudi üle. Eestis läheb RB läbi Pärnu, jauraku Tartu, palju tahab.

RB pole kaugeltki ideaalne projekt, aga kujuneks loll mulje, kui see ripakile peaks jääma. Sestap vajame Balti riikide huvide eest seismisel kogu toetust, mida on võimalik hankida. Selles valguses on julgustav Euroopa ülemkogu eesistuja Donald Tuski sõnum, et poolakana mõistab ta isegi paremini, kui tähtis on see projekt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles