Ameerika luure huvitus Pärnu suuskadest

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neljapäevasel droonifotol on jäädvustatud pilt, mida luurelennuk U-2 oleks näinud Riia maantee ja Tammsaare puiestee ristmikul tänapäeval.
Neljapäevasel droonifotol on jäädvustatud pilt, mida luurelennuk U-2 oleks näinud Riia maantee ja Tammsaare puiestee ristmikul tänapäeval. Foto: Ardi Truija

Ameerika luure keskagentuuri (LKA) avalikustatud dokumentidest vastab märksõnale “Parnu” 162 kirjet. Ameerika luure tundis Pärnu vastu huvi juba 1946/1947. aastast ja viimane avalikuks saanud kirje ulatub 1988. aastasse. Luurajad teadsid Pärnust ja Eestist rohkem kui valdav osa eestlasi Eesti NSVs.

26. aprill 1948 - salajane

Kunagist Eesti lennuvälja Pärnus (58° 23’ N, 24° 30’ E) on laiendatud esimese Vene okupatsiooni ajal. Sama jätkasid sakslased ja praegu on lennuväli Nõukogude õhujõudude arenduses. Lennuväli asub Pärnu-lähedase Sauga riigimõisa maadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles