Liina Hansen: Haiglajuhid peaksid tagasi astuma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liina Hansen.
Liina Hansen. Foto: Urmas Luik

Pärnu haigla pimesikumängu on raske vaikides pealt vaadata. Esiteks seepärast, et sihtasutus kuulub Pärnu linnale. Selle asutuse juhtimine ja haldamine peavad olema avalikes huvides. Teiseks seepärast, et nii linnapea kui ka nõukogu esimees on ühe ja sama valimisliidu liikmed.

See tähendab, et vastutus asutuses toimuva eest lasub nii nõukogu esimees Enn Raadikul kui ka Toomas Kivimägi valimisliidul. Poliitiku roll nõukogu esimehena peaks olema seista omaniku vara heaperemeheliku käekäigu eest, aga mitte ainult. Avalikes huvides juhitava asutuse puhul tuleb hoiduda sellele mainekahju tekitamast. Juht peab tundma huvi oma asutuses toimuva kohta küllaldase hoolsuse ja põhjalikkusega. Ta ei tohi panustada juhusele, lootes, et seekord ajakirjandus ei märka. Selles loos on Pärnu haigla maine juba kahjustada saanud.

Korruptsioon ohustab demokraatiat alati. Korruptsiooni suhtes peab Eestis valitsema täisleppimatus. Samuti tuleb avalik-õiguslikus asutuses varguse ilmnedes tagada juhtumi erapooletu uurimine. Advokaadibüroolt teenuse tellimine mainekahju ärahoidmiseks ei teeni eesmärki kuriteo erapooletuks ja objektiivseks tuvastamiseks. Avalikes huvides toimiva asutuse juhtimine ei pea ainult olema, vaid ka näima aus ja läbipaistev.

Suure varalise kahju varjamise, isiklikes huvides avalike vahendite kasutamise ja asutusele mainekahju tekitamine on haiglajuhtide usaldusväärsuse küsimus. Olukorras, kus usaldusväärsus on tugevalt kõikuma löönud, on uute spekulatsioonide vältimiseks vastutustundlik ja mõistlik juhil tagasi astuda.

Meie kõigi huvides on seegi, et palgatöötajad ütleksid "ei" töödele, mis ei kuulu lepingus märgitud ülesannete hulka ega ole seotud tööga.

Ma ei pea emana vastuvõetavaks, et õpetame oma lastele väärtusi, kuid ühiskonnas käitutakse vastupidi. Kui need juhid jäävad ametisse, antakse sellega signaal lastelegi, et eetilised tõekspidamised tööelus ei kehti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles