Sõudekvarteti liige: mõtlesin, et õnnitlev sõber ajas mu sünnipäeva kuupäeva sassi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti paarisaerulise neljapaadi sõudjad Andrei Jämsä, Tõnu Endrekson, Kaspar Taimsoo ja Allar Raja.
Eesti paarisaerulise neljapaadi sõudjad Andrei Jämsä, Tõnu Endrekson, Kaspar Taimsoo ja Allar Raja. Foto: Mihkel Maripuu

President Kersti Kaljulaid annab Eesti Vabariigi 99. sünnipäeva eel teenetemärgid tänuks 113 inimesele. Teiste seas tunnustab president mullu Rio de Janeiro olümpial pronksmedali võitnud Eesti paarisaerulise neljapaadi sõudjaid Andrei Jämsät, Tõnu Endreksoni, Kaspar Taimsood ja Allar Rajat.

Metsas jooksutrenni teinud Endrekson, kelle toimetus sai telefonitoru otsa umbes kolm tundi pärast teenetemärkide saajate ilmsikstulekut, ütles esiti, et on uudisega juba kursis.

"Oot, mis asja, presidendilt või!? Ei, sellest ma ei teadnud midagi!" lausus ta pisut hiljem ja lisas, et pidas esipuhku silmas Pärnumaa vapimärki, millest ta luges eile Pärnu Postimehest.

Ehkki Endrekson sai mullu suvel Rio olümpiamängudel hakkama suure vägiteoga ja võitis ühes Kaspar Taimsoo, Andrei Jämsä ja Allar Rajaga neljapaadi sõudmises pronksmedali, ei osanud ta president Kaljulaidilt teenetemärgi saamist sugugi eeldada. "Ühe olen juba saanud. Mõtlesin, et võib-olla enam ei anta," põhjendas ta.

Endreksonile on see juba teine kord presidendilt kõrge autasu saada. Kaheksa aastat tagasi pärast hõbemedali võitmist Pekingi olümpiamängudel pälvis ta presidendilt Valgetähe II klassi teenetemärgi. Tänavu tunnustab president teda Eesti Punase Risti II klassi teenetemärgiga.

Endrekson märkis, et on 2009. aastal pälvitud teenetemärki suurematel pidulikel üritustel rinnas kandnud. Nüüd saab selle kõrvale vast saadud aurahagi riputada.

"See on muidugi super!" lausus Endrekson. "Tore, kui tunnustatakse."

Valgetähe III klassi teenetemärgi saav Andrei Jämsa valmistus Hispaanias Sevillas treeninguks, kui sõber teda tunnustuse puhul õnnitles.

"Esiti ma ei saanudki aru, mille puhul sõber mind õnnitleb. Mul on sünnipäev alles viie päeva pärast. Mõtlesin, et ta ajas midagi sassi. Siis ütles, et õnnitleb teenetemärgi saamise puhul."

Jämsa sõnutsi oli presidendilt tunnustuse saamine tore üllatus. "Ma ei ole kunagi sellise asja üle mõelnud ega oska esimese hooga kohe midagi arvatagi. Muidugi on see väga meeldiv üllatus," ütles Jämsä. "Tore, kui meie tulemused on kedagi rõõmustanud ja oleme kedagi innustanud."

Presidendi Valgetähe III klassi teenetemärgi saab sõudja Allar Raja.

Kui reporter teda heast uudisest teavitab, ütleb Raja, et ei osanud seda oodata.

"Elu on nagu ikka: ärkad üles, vahetad beebil mähkmed, lähed trenni ja mõtled töökohustustele, omad mured ja rõõmud. See teeb head meelt, kui keegi on sind märganud," arvab ta ja kinnitab, et on alati tore, kui mingi asjaga tegelemine kuhugi välja viib.

Valgetähe III klasssi teenetemärgi pälviv sõudja Taimsood üllatas kõrge tunnustus samuti. Ta arvas, et on uhke tunne oma tiimikaaslastega kuuluda sellesse teenetemärgi saajate väärikasse ritta.

Mulgimaa mees Taimsoo veedab neljapaadi treeningute pärast suure osa ajast Pärnus. Täna teenetemärgi puhul õnnitlust vastu võttes viibib ta meeskonnakaaslase Rajaga Itaalias keskmäestiku murdmaasuusalaagris. Enne seda valmistuti selleks Pärnumaal Jõulumäel alpitoas.

Itaaliast jõuavad spordimehed tagasi 18. veebruaril ja on teenetemärkide kätteandmise ajal Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles