Neeme Järvi saab kultuuri elutööpreemia

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neeme Järvi.
Neeme Järvi. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Valitsus otsustas kiita heaks riigi kultuuripreemiate komisjoni ettepaneku vastavate autasutde määramiseks. Preemia pikaajalise väljapaistva tegevuse eest pälvivad dirigent Neeme Järvi, näitleja Lembit Ulfsak, teoloog ja tõlkija Kalle Kasemaa.

Dirigent Neeme Järvi seadsid elutööpreemia kandidaadiks Eesti riikliku sümfooniaorkester, Järvi Festival MTÜ, ajakiri Muusika, Eesti muusikanõukogu, CMA OÜ (AS Artists Management) ja Eesti heliloojate liit. Esitajad nimetasid Järvit üheks tänapäeva maailma hinnatumaks dirigendiks, kes juhatab tipporkestreid ja teeb koostööd parimate solistidega. CMA OÜ lisas esildises, et Järvi südameasi on olnud Eesti muusikat tutvustada. "Seda panust tuleb pidada hindamatuks, sest selle tööta teataks maailmas märksa vähem sellistest heliloojatest nagu Eduard Tubin, Rudolf Tobias, Artur Kapp," märkis CMA OÜ.

Näitleja Lembit Ulfsaki esitasid elutööpreemia kandidaadiks Eesti draamateater, Eesti filmitööstuse klaster, Vanemuise teater, Eesti teatriliit ja Eesti näitlejate liit. Esildistes nimetati Lembit Ulfsakit sarmikaks ja karismaatiliseks näitlejaks, kelle rollid Ukuaru Akslist "Mandariinide" peaosani moodustavad ereda ja tunnustust vääriva galerii. Öeldi ka, et Ulfsakil on Eesti näitlejatest kaheldamatult väljapaistvaim filmikarjäär, sest tema talent on ületanud riigipiire. "Leidub vähe inimesi, kes oma töö ja talendiga on puudutanud nii paljude inimeste südameid," lisas oma avalduses Eesti filmitööstuse klaster.

Teoloogi ja tõlkijat Kalle Kasemaad nimetas Tartu ülikool üheks nüüdisaja mitmekülgsemaks tõlkijaks ja humanitaarteadlaseks Eestis. "Võib kindlasti väita, et ta on parim elav Vahemere ja Lähis-Ida maade kultuuride ja religioonide vahendaja ja mõtestaja Eestis. Ent teda võib võrrelda juba lahkunud Eesti õpetlastegagi, eriti Kasemaa ühe tähtsama õpetaja Uku Masinguga," märkis ülikool esildises. Tallinna linnateater aga tõi välja Kasemaa üle 60 tõlke näiteks heebrea, jidiši, kreeka, pärsia, araabia, etioopia, kõmri keelest, tänu millele võime oma keeleruumi lugeda maailma üheks rikkamaks.

Riiklik kultuuri elutööpreemia määratakse pikaajalise väljapaistva loomingulise tegevuse eest. Selle väärtus on 64 000 eurot. Elutööpreemiaid antakse igal aastal kolm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles