Juulist kehtivad liikluses uued mängureeglid

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Näkk.
Rein Näkk. Foto: PP

Eesti uus liiklusseadus jõustub 1. juulil ja selles on päris palju nii sõidukijuhte kui üldse meid kõiki puudutavaid olulisi muudatusi.

Seadust, mille muudatused pole tingitud niivõrd elust enesest, kui vajadusest viia see vastavusse Euroopa Liidu ja ÜRO dokumentidega, hakkas spetsialistide komisjon välja töötama juba 2003. aastal. Selle vastuvõtmine läinud aastal riigikogus läks küll menetlemisel kiirustamise nahka, kuid kolme kuu pärast liikleme siiski selle järgi.

Liiklusseaduse vastse versiooni tähtsamatele muudatustele osutavad alljärgnevalt Pärnumaa kutsehariduskeskuse teooria- ja sõiduõpetaja Mati Koitmäe ning liiklusregistri Pärnu büroo juhataja Rein Näkk.



* Ka pärisuunavööndis on oma sõidurajalt välja sõites teisest sõidukist ette jõudmine möödasõit. Seega võib mööda sõita vaid vasakult.

* Kaherattalised mootorrattad ja mopeedid võivad liikuda ühel sõidurajal kahes reas ehk kõrvuti.

* Jalgratturid, mopeedid ja minimopeedid võivad ületada jalakäijate ülekäigurada sõites. Üldjuhul neil sõidukijuhtide suhtes eesõigus puudub, v.a juhul, kui nad ületavad ülekäigurajal sõiduteed, millele sõidukijuht pöörab.

* Õuealal ja lähemal kui kümme meetrit elamust ei tohi peatatud või pargitud sõiduki mootor töötada üle kahe minuti.

* Maastikusõiduki ehk ATV sõidukiirus ei tohi ületada 50 kilomeetrit tunnis.

* Liikleja ei tohi takistada matuse- ega muud rongkäiku, täiskasvanute saatel liikuvat lastegruppi või reguleerija saadetavate sõidukite kolonni.

* Taga sõitva sõiduki juht ei pea enam andma teed ümber reastuvale naaberrea sõiduki juhile.

* Parkimine raudteeülesõidukohale lähemal kui 50 meetrit on keelatud vaid sõiduteel, mitte teepeenral.

* Sõiduki sõidutee- ja jalgrattateepoolne uks ei tohi olla avatud kauem, kui on vajalik sõitjate sisenemiseks või väljumiseks.

* Sõitjal ei pea olema turvavöö kinnitatud, kui tal on kaasas arsti kirjalik otsus selle vastunäidustuse kohta.

* Jalgratta ja pisimopeediga sõites peab alla 16aastane kandma kinnirihmatud jalgratturikiivrit.

* Kõnniteel võivad sõita tasakaaluliikur, alla 13aastane jalgrattur kahe saatjaga, väikelast rattatoolis sõidutav jalgrattur ning jalgrattur, kui sõidutee seis on halb.

* Mootorratta, maastikusõiduki, traktori, mopeedi, pisimopeedi, tasakaaluliikuri või jalgrattaga tohib sõita vaid nii, et kõik rattad toetuvad pidevalt teepinnale.

* Juht peab halva nähtavuse korral ja pimedal ajal asulavälisel teel hädapeatusel autost või traktorist sõiduteele väljumisel kandma ohutusvesti.

* Juhil on keelatud hoida sõiduki liikumise ajal telefoni käes.

* Juht peab igal pool andma teed valge kepi või juhtkoeraga liikuvale pimedale jalakäijale.

* Reguleerimata ülekäigurajale lähenedes peab juht sõitma sellise kiirusega, mis on küllalt väike, et mitte ohustada jalakäijat, kes on astunud või astumas ülekäigurajale.

* Esiistmel ei tohi sõidutada last turvahällis, kus laps on seljaga sõidusuunas, kui auto esiturvapadi on rakendusvalmis.

* Alla 12aastast last ei tohi mopeedi ega mootorratta tagaistmel sõidutada.

* Asulateel, kus suurim lubatud sõidukiirus on 50 kilomeetrit tunnis, peab juht andma teed tähistatud peatusest välja sõitvale D-kategooria ühissõidukile.

* Sõitval sõidukil, mille üks lähituledest või vähemalt üks tagumine ääretuli ei põle, peavad pimedal ajal või halva nähtavuse korral põlema ohutuled.

* Ohukolmnurk tuleb teele panna nii, et see oleks asulas nähtav vähemalt 50 ja väljaspool asulat 100 meetri kauguselt.

* Nii asulavälisel kui asulateel peatatud sõidukil ei tohi põleda lähi-, kaug- ega udutuled.

* Asulasisesel teel peab aeg, mis kulub üksteise järel liikuvate sõidukite vahelise pikivahe läbimiseks, olema normaaltingimustel vähemalt kaks sekundit ja asulavälisel teel kolm sekundit.

* Kui juhil on kaasas isikut tõendav dokument, ei ole Eesti piires Eestis väljastatud juhiloa ja Eestis registreeritud mootorsõiduki registreerimistunnistuse kaasaskandmine kohustuslik.

* Sõiduki võib teisaldada valvega hoiukohta ka siis, kui see on pargitud puudega inimese parkimiskohale, kõnniteele, ohutussaarele või eraldusribale, õue ja teega külgneva ala sissesõidule või takistab garaaþi sissesõitu.

* Sõidukit tohib teisaldada vaid siis, kui sõiduki juures ei ole juhti või sõiduki omanikku, valdajat või esindajat.



Märkusena tuleb lisada, et siinkohal on tähelepanu juhtimiseks välja toodud vaid osa uue liiklusseaduse vanast erinevaid sätteid ja see tähendab, et kõike vajalikku täpses sõnastuses saab ja on vaja lugeda ikkagi seaduse tekstist, mitte ajalehest. Tähtis on teada sedagi, et praegu õpetatakse sõidukijuhte veel vana ehk kehtiva seaduse järgi. Selle alusel võetakse vastu eksameid, politsei jälgib liiklust ja karistab. 1. juulist kehtivad juba muutunud mängureeglid.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles