Kalev Vilgats: Hüvasti, kilekott!

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev Vilgats
Kalev Vilgats Foto: PP

Lõppeval nädalal läbis riigikogus esimese lugemise pakendiseaduse muudatus, mis keelab 2019. aasta 1. jaanuarist plastkandekotte tasuta jagada. Euroopa Liidu direktiivi ülevõtuga loodetakse Eestis vähendada plastkottide kasutamist ja vähendada nende loodusse sattumist.

Vähemalt minu põlvkonna inimestel on hästi lähedane suhe plastkandekottidega. See oli nii ammu, et õieti ei mäletagi enam, millal ema ostis mulle esimese lääne reklaamidega kilekoti. Maksis toona kas kolm või viis rubla. Äri tegid väidetavalt meremehed, kes neid kotte hulgi lehkavast kapitalistlikust maailmast smugeldasid. Bisnis oli nii ulatuslik, et ilmselt said kõik osalised sellest kasu, mistõttu tollis vahele jääda ei kardetud.

Neid välismaiste reklaamide ja staaride piltidega kotte ei jäetud koolis garderoobi, vaid rulliti kokku ja kanti taskus kaasas. Kui kott oli juba pea tundmatuseni ära kulunud, pandi sinna kodumaine plastkott ja käidi koti lõpliku lagunemiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles