Kinnisvarafirma: Väikelinnades küsitakse korterite eest kohati lausa kahekordset hinda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu.
Pärnu. Foto: ARDI TRUIJA / PÄRNU POSTIMEES/

Arco Real Estate ASi analüütik Mihkel Eliste kirjutab turuülevaates, et korteripakkumiste pidev vähenemine väikelinnades on sarnaselt kunagise buumiajaga loonud olukorra, kus müüjate hinnasoov on kohati pakkumispõhiste hindade suhtes kasvanud vara tegelikust turuväärtusest 1,5 kuni kaks korda suuremaks.

Lähiaastate kiire hinnataseme ja tehinguaktiivsuse kasv on ajalise nihkega jõudnud väikelinnadesse. Olukorras, kus 2016. aastal võis taas mitmes maakonnakeskuses märgata elanike arvu suurenemist tänu väljastpoolt sisserännanud elanikele, on kasvanud nõudlus nii omandi- kui ka üüriturul. Pakkumiste hulga madal tase paistab silma ennekõike Rakveres, Viljandis, Paides, Raplas ja Pärnus. Eeskätt on vähenenud keskküttega heas seisukorras korterite pakkumine.

Üksikutest kõrgema hinnaga kuulutustest saavad ülejäänud pakkujate tegevust jäljendades kiirelt järgmised. Utoopilisi korterihindu on eriti hästi näha Rakvere linnas. Pakkumiste vähesusest tulenevalt tunnevad inimesed selliste varade vastu ikka huvi, kuid vähese omafinantseeringu ja vara madala tegeliku turuväärtuse tõttu ei ole neil seda paraku pangalaenuga võimalik osta.

Jaanuaris tehti Eestis 1644 korteritehingut. Tehingute arv langes võrreldes detsembriga kümme protsenti, kuid 2016. aasta jaanuariga kõrvutades oli kasvanud 28 protsenti.

Korteritehingute keskmiseks mediaanhinnaks kujunes 1236 eurot ruutmeetri kohta. Ruutmeetrihind vähenes detsembriga kõrvutades 7,1 protsenti, kuid 2016. aasta sama ajaga oli kasvanud 15 protsenti.

Võrreldes aastataguse ajaga on hinnataseme kasv sarnaselt tehinguaktiivsuse kasvuga märksa kiirenenud. Nii turu aktiivsust kui ka hinnakasvu veavad ikka veel Tallinna uusarenduste tehingud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles