Kolmapäevast saab tulusid deklareerida

Lauri Habakuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MTA palub inimestelt kannatlikkust.
MTA palub inimestelt kannatlikkust. Foto: Liis Treimann

15. veebruarist saab taas tulusid deklareerida.

Enne tuludeklaratsiooni kinnitamist tasub oma andmed üle vaadata. "Ehkki deklaratsioonil on rida eeltäidetud andmeid, tuleb vajaduse korral osa neist, näiteks üüri-, välistulu või muu mullu teenitud tulu lisada käsitsi," selgitas maksu- ja tolliameti (MTA) teenindusosakonna juhtivspetsialist Hannes Udde. Ta lisas, et eluasemelaenu intressid tuleb saata tuludeklaratsioonile panga kaudu eraldi.

Muu hulgas tuleb tuludeklaratsiooni esitades arvestada, et esimesel paaril päeval on deklareerijaid rohkem. Näiteks mullu deklareeris 15. veebruari jooksul oma tulud 181 000 inimest ehk kolmandik kõigist esitajatest. "Huviliste suure arvu tõttu võib deklareerimine tavapärasest kauem aega võtta, sest kõik ei pruugi korraga oma andmeid esitama pääseda," lausus Udde. Kellel küllalt kannatust, soovitab MTA teenindusosakonna juhtivspetsialist esitada deklaratsioon mõni päev hiljem. Raha tagastamise kiirust see ei mõjuta.

Tulusid on aega deklareerida 31. märtsini, e-maksuametisse soovitab Udde siseneda ID-kaardi või mobiil-ID abil. "Seoses e-MTA arenguga läheme ID-kaardi põhisele autentimislahendusele täielikult üle 2018. aastal," märkis Udde. "See tähendab, et edaspidi saab andmete turvalisuse tagamiseks siseneda e-maksuametisse vaid ID-kaardi või mobiil-IDga."

Möödunud aasta maksuvaba tulu oli 2040 eurot aastas, pensioni korral täiendav maksuvaba tulu 2700 eurot. Eluasemelaenu intresside, koolituse ja annetuste täiendav maksuvaba tulu on väiksem kui varem: 1920 euro asemel saab mahaarvamisi teha 1200 euro ulatuses.

Peamised muudatused puudutavad koolituskulusid ja üüritulu deklareerimist. Enam ei ole võimalik maha arvata mootorratta ja -sõiduki juhiloa koolituskulusid ega 18aastaste ja vanemate inimeste huvihariduse kulusid. Teine suur muudatus puudutab eluruumi üüritulude deklareerimist: kui siiani maksustati tulumaksuga kogu üürileandja deklareeritud eluruumide üüritulu, siis nüüd maksustatakse sellest vaid 80 protsenti.

Deklareerimist puudutavat infot ja abi saab MTA kodulehelt, ameti teenindusbüroodest või maksu- ja tolliameti infotelefonilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles