Priit Ruut: Sauga vald tasub Pärnu linnas õppivate laste eest

Priit Ruut
, Sauga vallavanem
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Ruut.
Priit Ruut. Foto: PP

Ajakirjanduses on mitme looga tekitatud poleemikat selle üle, et Pärnu küsib linna koolides käivate valdade laste eest lisakulude katteks raha. Põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse kohaselt peavad omavalitsused, mille lapsed õpivad muude omavalitsuste õppeasutustes, tasuma tegevuskulud, mille ülempiiriks on riik seadnud sel aastal 88 eurot kuus õpilase kohta.

Seda on omavalitsused seni üksteisele maksnudki. Muude kulude katmise suhtes on võimalik sõlmida eraldi kokkuleppeid. Tegevuskulu sisaldab koolimajade ülalpidamist, kuid mitte investeeringuid hoonetesse ega õpetajate palka. Õpetajate töötasu tuleb riigilt ja hoonetesse panustamine on nende omaniku kohustus. Tulenevalt asjaolust, et Pärnu linna koolid on küllalt suured, jaotub tegevuskulu rohkemate laste vahel ja on seetõttu madalam riigi lubatud maksimumist. Väiksematel maakoolidel on see aga suurem, näiteks on Sauga põhikoolis tegevuskulu õpilase kohta 115 eurot kuus.

Sauga vald on võtnud seisukoha, et nõustume Pärnu linna küsitavaga. Oma kool on meie suureks rõõmuks kenasti lastega täitunud ja ajaga kasvanud, kuid tulenevalt selle asukohast on paljudele lastele mugavam käia haridust saamas linnas. Lähtume asjaolust, et kuludest, mida Pärnu linna maksumaksja raha eest tehakse, saavad osa meiegi lapsed. On ilmselge, et köetud klassiruum ja laste ees seisev õpetaja ei ole ainsad, mida on vaja hea hariduse saamiseks. Klassiruum peab kena välja nägema, koolimaja katus ei tohi läbi tilkuda ja on veel 100 muud asja, mis õpikeskkonda mõjutavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles