Juhtkiri: Haldusäpardused (1)

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Täna õhtul etendub teine vaatus Sauga valla haldusfarsis, kui vallavolikogu võtab tõenäoliselt maha nii vallavolikogu esimehe kui ka vallavanema. Ikka selle eest, et need julgesid seista valla liitumise eest Pärnu, mitte Toriga. Kohalik võimuvõitlus Saugas on jõudnud järku, kus vallaelanike tahe ei loe enam midagi.

Selle taustal mõjub mõnevõrra lohutavalt Vabaerakonna arupärimine peaminister Jüri Ratasele, mida ütleks valitsusjuht Sauga valla elanikele, kes sooviksid oma kodukülad liita Pärnu linnaga ning kuidas Sauga ja Tahkuranna valla külade elanikud saaksid oma kuuluvust määratleda. Paraku on peaministri senine jutt meenutanud pigem ratta ümarat veeremist kui asjast rääkimist.

Sisuliselt eeslinnade staatuses külad soovivad Pärnu linnaga ühendamist, kuid vallad töötavad vastu. Vabaerakond leiab, et vallajuhid otsustavad hetkekasust, mitte tervest mõistusest lähtudes. Nii ilmselt ongi.

Parem pole Tõstamaa olukord. Nüüd ei põhjenda keegi, miks lasti käest võimalus, kui saanuks Pärnuga läbi rääkida. Kuigi tekkiv haldusterritoriaalne moodustis oleks pigem haldusäpardus, olnuks Tõstamaa positsioon siiski parem kui praegu, kus seda valda keegi ei taha.

Sisuliselt eeslinnade staatuses külad soovivad Pärnu linnaga ühendamist, kuid vallad töötavad vastu.

Lääneranna valla vastuseis on arusaadav, sest nemad on neljakesi kõik asjad läbi rääkinud ja paika pannud ning keegi pole huvitatud hiljaks jäänud osalise kaasamisest, ehkki kaardil näeks see ühendus parem välja kui Tõstamaa Pärnu linnaosana. Pärnu, Paikuse ja Audru on samuti kokkulepped lukku löönud ega soovi läbirääkimisi Tõstamaa pärast uuesti avada. Kuidas valitsus ka ei otsustaks, Tõstamaast saab sundmanus kas Lääneranna vallale või Pärnu linnale. Õnnelik ei ole keegi.

Vabaerakonnal on ilmselt õigus, et haldusreform on Pärnus kulgenud kummaliselt ja praeguseks kujunenud lahendus ei saa olla kestlik. Valitsusjuhilt soovitakse, et kus viga näed laita, seal tule ja aita. Ratas eelistaks ilmselt viga mitte märgata või lüüa kaasa selle laitmises stiilis, et kohalikud oskavad hea asja vaid ära rikkuda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles