Prügi sortimine toob kodukööki segaduse

Siiri Erala
, arvamustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värvilised ja sümbolitega tähistatud sorteerimiskotid aitavad ka lastel jäätmete liigiti kogumist õppida.
Värvilised ja sümbolitega tähistatud sorteerimiskotid aitavad ka lastel jäätmete liigiti kogumist õppida. Foto: Madis Sinivee

Prügi sorteerimine pole enam ökoemmede kummaline teguviis, ometi napib häid ja taskukohaseid lahendusi, kuidas seda praktiliselt ja silmale vastuvõetavalt tavalises koduköögis korraldada.

“See kõik on köögis pilla-palla laiali. 100-liitrine pesukorv segapakendite tarvis asub kohe külmkapi kõrval. Sinna on hästi hea puhtaid pakendeid kohe ära visata. Vanapaber läheb paberkottidesse. Kompostipang on köögis akna all. Ilus see ei ole, aga ei haise. Samuti on taaral köögis oma koht,” kõneles perenaine Sigrid Kasemets keskkonnahoidliku harjumuse mõjust oma elamisele. Siinkirjutajagi köögis avaneb samalaadne pilt: kompostitavate toidujäätmete kausike või kopsik kraanikausi kõrval tööpinnal, valamu all kapis korvriiul klaasile, selle kõrval 30-liitrine olmejäätmete pang ja paberkott puhaste pakendite tarvis.

Kasemets ütles, et kuigi prügi eraldamine tekitab esteetilise probleemi koduköögis, ei kaalu ta seetõttu sortimise lõpetamist. “Käsi ei tõuse viskama prügikasti asja, mida saaks taaskasutada,” sõnas ta. Nii kogub naine töölgi puhtad pakendijäätmed eraldi ja viib need asutuse ees seisvatesse konteineritesse. “Koristajad meil sellega kaasa ei tule. Ka vanapaberi peame ise ära viima, kui seda eraldi kogume,” märkis Kasemets, kelle töökoht asub Pärnu linnavalitsuses, ametipostiks keskkonnaspetsialist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles