Galerii: Tori rahvas tähistas lauldes ja tantsides valla 150. aastapäeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tori vallavolikogu esimese istungi prokoll, kus vallavanemale ja tema abidele palgad määrati, pärineb uue kalendri järgi 15. veebruarist 1867. See teadmine andis põhjust pidada 150 aastat hiljem folklooripäeva ja süüa ruutmeetrisuurust torti.

Tori põhikooli direktori Pille Usina jutu järgi oli kunagine vallavanem Jüri Puust omavalitsuse taastamise aastapäeval, 19. detsembril mitu korda maininud, et valla sünnipäeva tuleb pidada 15. veebruaril. Sellele väitele andis kinnitust vallavolikogu esimese istungi protokoll. Tori rahvamajas tähistati juubelit folklooriõhtuga, millel esinesid kohaliku lasteaia, kooli, rahvamaja kollektiivid. Valla asutamise aegseid protokolle lugesid ette Tori rahvamaja eksperimenaalteatri TRET naisosalised.

Ajaloolane Aadu Must on kirjutanud, et torilased ja nende vald olid kadestamisväärselt tublid ja samas majas, kus asub vallavalitsus, töötati juba üle-eelmisel sajandil. Majaga juhtunud aga selline tore lugu, et kui kroonu ülemused pahandasid, et torilased tahavad liiga uhket vallamaja ehitada ja ähvardasid trahvi teha, küsis valavanem asjalikult järele, kui suur see trahv siis on. Ta lubas volikogu loal trahvi ära maksta ja laskis ikkagi ehitada ilusa kivipitsidega maja Pärnu jõe kaldale põrgu vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles