Kosenkranius: Äriühingute argielust selget pilti pole

Siiri Erala
, arvamustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnapea Romek Kosenkranius.
Pärnu linnapea Romek Kosenkranius. Foto: MAILIIS OLLINO/PRNPM/EMF

Pärnu linnale kuulub äriühinguid ja teatud osalusega sihtasutusi koos Pärnu haiglaga kokku üheksa. Linnapea Romek Kosenkranius tunnistab, et linnavalitsus ei ole nende argitegemistes näppupidi sees ja pilt jääb tihtipeale piiratuks.

Kosenkraniuse sõnutsi ei saagi praeguse süsteemi järgi linn või tema ise meerina äriühinguid 100 protsenti kontrollida ja kõigega kursis olla. “Selleks peaks olema vähemalt nõukogu liige ja juhtima linnavalitsuse asemel hoopis linnaettevõtteid või tegelema üliinimesena kõigega korraga,” tõdes ta.

Kehtiv süsteem tähendab, et enamasti linnavalitsuse liikmed äriühingute ja sihtasutuste nõukogudesse ei kuulu. Ligikaudu kümme aastat tagasi oli aga tava, et iga linnavalitsuse liige kuulus mõnesse nõukogusse. Kosenkranius meenutas, et sellise korra ajal tuli ette pahandusi ja tõi näiteks Estonia skandaali 2008. aastast, mille peategelane oli Vello Järvesalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles