Vaino Kallas: Kas president Päts väärib ausammast?

Vaino Kallas
, vabadusvõitleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaino Kallas.
Vaino Kallas. Foto: PP

Johan Laidoneri seltsi juhatuse esimehe Trivimi Velliste ettepanek püstitada Toompeale Kuberneri aeda ausammas president Konstantin Pätsile on põhjustanud eriarvamusi rahva, samuti ajaloolaste hulgas. Leidub neid, kes väidavad, et president Pätsi negatiivsed teod kaaluvad üles tema riigimeheliku tegevuse Eesti riigi rajamisel. Võib arvata, et eitava hinnangu andjatel jääb puudu teadmistest president Pätsi panusest Eesti loomisel.

1901. aasta lõpul hakkas Tallinnas ilmuma ajaleht Teataja. Selle väljaandja oli Konstantin Päts, teda abistasid kirjanikud Eduard Vilde ja A. H. Tammsaare, kes hiljem etendasid Eesti elus silmapaistvat rolli. Selle ajalehe ilmumine mõjus värske tuulepuhanguna tolleaegses kopitanud õhkkonnas. 1904. aasta linnavolikogu valimistel saavutas eesti-vene blokk ülekaaluka võidu ja 60 saadikukohast saadi 48. Tallinna eeskujul käitusid varsti muudki Eesti linnad. 1905. aastal valiti Päts Tallinna abilinnapeaks, kes juhtis samal ajal linnavolikogu.

See Pätsi rahvuslik võitlus ei jäänud Vene ametivõimudele muidugi märkamata ja kui 1905. aasta lõpul algas Venemaal revolutsiooniliste liikumiste mahasurumine, andis kindralkuberner käsu Päts arreteerida. Kuid Pätsil õnnestus oodatava sõjakohtu eest põgeneda ja ta mõisteti surma tagaselja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles