Juhtkiri: Ebakindlus idasuunal

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Läinud nädalal toimusid idasuunal teatud võbelused kaubandussuhetes, millele Eesti tootjad reageerisid äraootavalt. Jutt on mõnevõrra varem tühistatud ekspordilubade taastamisest Eesti toiduainetetööstustele. Kõigi selliste lubade-keeldude taga on Venemaal toidu- ja veterinaarjärelevalve eest vastutav Rosselhoznadzor, kelle tegevuses on juba ammu rohkem kruvide kinnikeeramist kui sisulist ja põhjendatud järelevalvet.

Nii osutusid needki värelused pigem niiskest ja tuulisest ilmast tingituks, sest käegakatsutavas tulevikus ei ole oodata, et Euroopa Liit tühistaks sanktsioonid Venemaa suhtes. Samamoodi jääb kehtima Venemaa embargo ELi kaupadele. Seetõttu pole neil lubadel niikuinii mingit tähtsust.

Vana tõde on, et toiduainetetööstusest said sanktsioonidest kõige enam räsida need, mis varem suunasid oma tegevuse liiga Venemaa poole. Oskus riske maandada kulub praegu marjaks ära nii poliitikas kui ka ettevõtluses. Hea näide on AS Japs, kus Venemaale väga ei loodetud ja seetõttu on poliitika mõju tunda vähem.

Vaid Vene turule töötanud firmad on pidanud kõvasti rihma pingutama, et end vee peal hoida. Pole siin Pärnu ettevõtetelgi midagi kiidelda.

Oskus riske maandada kulub praegu marjaks ära nii poliitikas kui ka ettevõtluses.

Ajal, mil kaubavahetuses Venemaaga paljuski nende endi tegevuse tõttu Ida-Ukrainas pole jääminekut loota, on mõistlik ära kasutada neid võimalusi, mida annavad turism ja kultuurivahetus.

Ehkki idaturismi 2014. aasta eelsele tasemele tõusmiseks on vaja nii Moskva poliitilise kursi muutumist kui Venemaa majandusliku olukorra paranemist, on idaturistid Pärnus teretulnud vaheldus tavakontingendile. Nädalavahetusel õnnestus Pärnu Postimehel paari hilisemas nooruses moskvalasega mõni sõna vahetada. Kui jutuks tulid Eesti toiduained, ütlesid külalised, et muidugi tuntakse piima-, liha- ja kalatoodetest puudust, sest kui kirjas oli, et valmistatud Eestis, võis kvaliteedis kindel olla. Tunnustus seegi ja kinnitus, et Eesti tootjaid oodatakse Vene turule tagasi, kuigi see ei sõltu kuidagi meist endist, vaid pigem Venemaa käitumise muutumisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles