Maismaasaare elanike suurim soov tõotab täituda

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ramata poolt vaadates paistavad Eesti ja Jäärja küla lageda ja kõledana.
Ramata poolt vaadates paistavad Eesti ja Jäärja küla lageda ja kõledana. Foto: Mailiis Ollino

Maismaasaarele Jäärjasse viib tee, millega lõpeb Eesti nagu kõigist unustatud külaga, kus elanike arvu on kahandanud aina kaugemale viidud töökohad ja rohkem kui inimpõlve jooksul pole sõitnud liinibuss.

Aga jäärjalased mäletavad aegu, mil küla vahelt vuras päevas mitu bussi ja sõita võis siit otse Pärnussegi. Nüüd aitab 16 kilomeetri kaugusele vallakeskusesse Kilingi-Nõmme jõuda koolibuss, kuigi rangelt võttes on sõiduk vaid õpilasveoks ja suviti kord nädalas vallavalitsuse korraldatud poering. Muul ajal on aga neil, kes eakamad, ainus võimalus rääkida nõusse mõni autoga tuttav, sest noorem rahvas, tütred-pojad, rabavad leiba teenida kodust kaugel.

“Käisin täna arstil, naabrimees viis Nõmme ära ja tõi tagasi. Tuleb maksta selle eest, kes see muidu sõidab,” seletab Johannes ratast käekõrval toeks hoides. “Mina olin metsavaht, kõiki töid tegin, aga jäin puu alla ja nüüd lonkan. Meil siin riigimetsad ümberringi ja metskonna kaotamine oli kõva löök.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles