Tollikontroll sai jaole 60 tonnile salakütusele

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tollitöötajad. Foto on illustreeriv.
Tollitöötajad. Foto on illustreeriv. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Maksu- ja tolliameti (MTA) riskianalüüs näitab, et aktsiisialuse kauba liikumine on Eesti lõunapiiril tihenenud. Hiljuti avastasid tollitöötajad Pärnumaal 60 tonni salakütust.

Tollikontrolli liikuvad rühmad on oma tegevuse raskuspunkti suunanud just lõunapiiri lähedaste maanteede kontrollimisele. Selleks annab aluse vastavate riskide analüüs, teatas MTA avalike suhete teenistus.

Veebruaris ja märtsis avastasid tollikontrolli liikuvad rühmad Pärnumaal 60 tonni salakütust.

Veebruaris Tallinna-Pärnu-Ikla maanteel kontrollioperatsiooni läbi viinud tollikontrolli Pärnu liikuv rühm pidas kinni veoauto DAF, mille välisel vaatlusel ei saanudki ametnikud kohe aru, et tegemist võib olla kütuse salakaubaveoga, sest veok näis tendiga kaetud tavalise autona.

Lähemal kontrollimisel avastati veoki lastiruumis asunud kaks suurt omavalmistatud metallist mahutit, mis olid omavahel paralleelselt ühendatud.

Mahutid olid täis diislilõhnalist vedelikku. Peale selle asus haagises veel kaks tühja 1000-liitrist plastmahutit. Kokku mõõdeti kütuse koguseks 30 000 liitrit.

Dokumente veokijuhil kütuse kohta esitada ei olnud, seepärast peeti kütus kinni ja algatati menetlus asjaolude selgitamiseks. Samas tekkis tõsine kahtlus, et see konkreetne veok ei ole niisuguse laadungiga Eestisse esimest korda saabunud. Praegu analüüsitakse kõiki tõendeid ja lõpliku kokkuvõtte saab teha menetluse lõppemise järel.
 
Samasugune ebaselge päritolu ja sihtkohaga kütuseveok avastati märtsi alguses. Seekord oli skeem mõnevõrra teistsugune. Kütuse veoks kasutati tsisternautot, kuid kaasasolevad dokumendid äratasid kahtlust.

Nimelt esitas veokijuht liikuvkontrollile Eesti-sisese saatelehe. Arvestades kontrolli läbiviimise asukohta, oli alust kahelda, et tegelikult saabus kütus alles äsja Läti poolelt.

Peagi leidsid ametnikud sõidukist teised saatedokumendid, millest nad oma kahtlusele kinnitust said.

Kokku oli selles tsisternis kütust ligi 31 000 liitrit. Sellegi juhtumi menetlus on pooleli.

MTA teatel on aktsiisikaubaga seotud riskid kõrged kõigis Balti riikides. Kõigil kolmel on idapiir, mille taga on odav turg, ahvatledes kurjategijaid kütust, sigarette ja alkoholi salakaubana sisse tooma.

Aktsiisialuse kauba kontroll on tollikontrolli üksuste põhilisi ja alanud aastal üks prioriteetsemaid tegevusi. Liikuvkontrolli üksused on tänavu kahe kuu jooksul kokku üle Eesti teinud 1450 kontrolli, mille käigus avastati 48 rikkumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles