Sportlased saavad hariduse omandamiseks stipendiumi

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Timmo Jeret.
Timmo Jeret. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti Olümpiakomitee ning haridus- ja teadusministeerium (HTM) eraldasid 28 kunagisele või praegusele 14 ala tippsportlasele haridusstipendiumi kõrg- või kutsehariduse omandamiseks.

Pärnuga seotud sportlastest saavad 2016/2017. õppeaasta kevadsemestril toetust eksrattur Timmo Jeret, sõudjad Kaspar Taimsoo ja Sten-Erik Anderson.

Taotluste hindamises ja stipendiumite määramises osalesid esimest korda EOK sportlaskomisjoni liikmed. Olümpiapurjetaja Karl-Martin Rammo sõnutsi on haridusstipendium märkimisväärne abi sportlase elus.

"Lõviosa tipus oleva või selle poole pürgiva sportlase ajast läheb iseenesest mõistetavalt treenimisele, laagritele ja võistlemisele, enamik rahalistest vahenditest nende katteks," teadis Rammo. "Seetõttu on haridusstipendium paljudele sportlastele, kes õpivad välismaal või riiklikule kohale ei kvalifitseeru või neile, kes õpivad erialal, kus riiklikke kohti ei eksisteerigi, võimalus omandada haridust ja tagada endale tulevik sportlaskarjääri lõppedes. Usun, et omandatud haridus on inimese elu üks suuremaid mõjutajaid, mis avab palju uksi, suunab inimest eluteel ja tema otsustes."

Rammo lisas, et EOK sportlaskomisjoni liikmena tundis ta heameelt, et sportlased stipendiumile aktiivselt kandideerivad.

"See näitab, et hulk sportlasi spordi kõrvalt õpib ja väärtustab selle olulisust. Ühest küljest on mul hea meel näha, kui suur on konkurents sellele stipendiumile, teisalt on ühe otsustajana alati raske teha paljude heade kandidaatide seast valik," lausus Rammo.

Haridusstipendiumite komisjoni liikme, HTMi asekantsler Madis Lepajõe jutu järgi on tähtis tagada tippsportlastele võimalus haridust omandada.

"Tippsport nõuab täielikku pühendumist väga pikaks ajaks, sisuliselt mitmeks aastakümneks," rääkis Lepajõe. "Aga millalgi jõuab ikkagi kätte aeg, kui tuleb püstitada järgmine eesmärk ja leida uus töö, millega ühiskonda panustada. Neid sportlasi, kes pole spordi kõrvalt saanud osa Eesti tasuta kõrgharidusest või pole omandanud elukutset, abistavad meie stipendiumid kindlasti."

2003. aastast EOK ja HTMi koostöös välja antav haridusstipendium on osa noorsportlaste treeningtoetuste ja tippsportlaste koolitustoetuste projektist. Stipendiumi saavad taotleda praegused ja kunagised tippsportlased kõrgkooli või kutseõppeasutuse õppemaksu tasumiseks. Konkurss korraldatakse kaks korda aastas.

Haridusstipendiumi saajad valis välja stipendiumikomisjon, kuhu olid esimest korda kaasatud EOK sportlaskomisjoni esindajad Karl-Martin Rammo ja Johanna Allik. Samuti kuulusid komisjoni Madis Lepajõe ja Epp Rebane haridus- ja teadusministeeriumist, Tarvi Pürn kultuuriministeeriumist, Martti Raju Eesti Olümpiakomiteest.

Haridusstipendiumi saajad 2016/2017. õppeaasta kevadsemestril on Johanna Allik (iluuisutamine), Märten Pajunurm (jalgpall), Sergei Pareiko (jalgpall), Mae Lang (jalgrattasport), Timmo Jeret (jalgrattasport), Aleksandr Marmeljuk (judo), Klen-Kristofer Kaljulaid (judo), Tanel Paabo (karate), Allar Lamp (kergejõustik), Meril Beilmann (laskesuusatamine), Anastassia Kovalenko (motosport), Priit Biene (motosport), Ingrid Puusta (purjetamine), Anna Pohlak (purjetamine), Henri Roihu (purjetamine), Kati Tolmoff (sulgpall), Kristin Kuuba (sulgpall), Helina Rüütel (sulgpall), Piret Pormeister (suusatamine), Anette Veerpalu (suusatamine), Kristjan Koll (suusatamine), Tõnis Luik (suusatamine), Jüri-Mikk Udam (sõudmine), Kaspar Taimsoo (sõudmine), Kaur Kuslap (sõudmine), Sten-Erik Anderson (sõudmine), Kaari Kink (võistlustants), Kaisa Bahmatšev (võrkpall).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles