Video ja galerii: Rüütli platsil tähistati Eesti riigi sündi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rüütli platsil toimus vähemalt viimaste aastate üks rahvarohkemaid Eesti Vabariigi esmaväljakuulutamise tähistamine.

Koolinoored sammusid piduliku jalutuskäiguga Rüütli platsile pärast pärgade asetamist vabadussõjas langenute ausambale Alevi kalmistul. Kaasa tegid kodutütred, noorkotkad, Naiskodukaitse, Kaitseliidu Pärnumaa malev ja orkester. Pealtvaatajad märkisid, et koolinoorsugu oli mõne varasema aastaga võrreldes kohal õige rohkelt.

Endla teatri rõdu sümboliseeriva kaare alt luges iseseisvusmanifesti ette Koidula gümnaasiumi õpilane Joosep Kalbus. Sama kooli reaalharu abiturient Anu Annus pidas päevakohase kõne. Ta rääkis, millise kogemuse on talle andnud kodutütarde organisatsioonis tegutsemine. Annus soovis, et Eestis oleks rohkem üksmeelt, mõtlemine ulataks kaugemale, osataks keskenduda olulisele, oleks suurem põlvkondadevaheline side ja noored võiksid enam õppida vanemate põlvkondade kogemusest. "Elu pole pidev võistlus teiste inimestega, vaid personaalne areng," rõhutas noor daam, tähtsustades iseseisvat mõtlemist.

"Igal juhul väga tummine kõne," arvas vabadussõjas võidelnu poeg Jaan Roosnurm, meenutades ajakirjanikule üht aastatetagust kõnet, kus rääkija soov oli kiiresti keskkool lõpetada ja Eestist kaduda.

Kui varasematel aastatel on tseremoonia lõpp Rüütli platsil kippunud õhku rippuma jääma, võttis seekord otsad kenasti kokku linnapea Romek Kosenkranius, tänades koolinoori ja Kaitseliitu ürituse korraldamise ja osalemise eest. Meer kutsus inimesi homme kell 7.35 päikesetõusul riigilipu heiskamise tseremooniale Eesti Vabariigi väljakuulutamise monumendi juures.

Vabaduse pargis asetati pärjad teises maailmasõjas Eesti iseseisvuse taastamise eest võidelnute mälestusmärgile. Kaitseliidu Pärnumaa maleva pidulikul rivistusel autasustati kaitseliitlasi ja anti üle auastmetunnused.

Rahvas võis uudistada kaitseliitlaste relvi ja süüa kuuma sõdurisuppi. Viimase juurde tekkis järjekord.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles