Vaata kaunist galeriid Pärnu- ja Läänemaa naiste tehtud rahvarõivastest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu muuseumis esitlesid omavalmistatud rahvarõivaid Pärnu- ja Läänemaa naised, kellel kulus kogu komplekti algusest lõpuni tegemiseks ehk seelikukanga kudumisest suurrätini kaks aastat. Tõstamaa käsitöökeskuse kursuse "Minu rahvarõivas" osalenutele anti täna üle lõputunnistused.

Iga lõpetaja tutvustas, kuidas ta oma õige seelikutriibu, pott- või kabimütsi, sukamustri ja tikandi leidis. Kursuse korraldaja Anu Randmaa ja Pärnu muuseumi peavarahoidja Ülli Kont rääkisid üldisemalt rahvarõivaste autentsusest. Nad tõdesid, et kuna muuseumidest ei leia iga paikkonna kohta terviklikke materjale, tuli naistel mõnigi detail laenata naabritelt. Seetõttu sai iga komplekt omanäoline ja just sellele naisele omane.

"Pärnumaa on suur ja lai. Arvestades seda, et laiub justnimelt mere ääres, on siin kihelkondade riided väga erinevad," möönis Kont.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles